MWC 2023: Kétirányú műholdas kapcsolatra képes a Cat S75

A Bullitt Satellite Messengert támogató Cat S75 az eddigi legmegbízhatóbb telefon a fejlett kétirányú műholdas üzenetküldéshez, helymegosztáshoz és segítségnyújtáshoz, mondja a gyártó.

Új strapabíró okostelefonnal bővíti portfólióját a Bullitt Grouphoz tartozó Cat márka. A Cat S75 a gyártó szerint a túlélésre készült, ennek megfelelően adott az IP68, IP69K és a MIL-Spec 810H tesztek elvégzésével megszerzett víz-, por-, ütésálló ház, mely a szélsőséges hőmérsékletet, a magas páratartalmat, a sós levegőt és a ködöt is bírja. Vízben 5 méteres mélységig nem esik baja, leejteni pedig 1,8 méteres magasságból lehet anélkül, hogy izgulni kellene, összetört-e.

Cat S75
Cat S75 (forrás: Bullitt Group)

A készülékház 171 x 80 x 11,9 milliméter, a telefon 268 grammot nyom. A kijelző 6,6”-es 9:20-as képarányban, 120 Hz-es frissítéssel és FHD+ (1080 x 2408 pixel) felbontással. A Gorilla Glass védőüveg ezüstionokat tartalmaz, így a szennyeződések nehezebben tapadnak meg rajta. A készülékházban egy 5000 mAh-s akku van, ezt 15 wattal lehet vezetéken tölteni és adott a Qi vezetékmentes töltés is a készülékben. RAM-ból 6 GB-ot, tárhelyből 128 GB-ot biztosít a gyártó, a tárhely microSD-vel bővíthető.

A hátlapon három kamera van, egy 50 MP-es, víz alatt is használható főkamera, valamint egy 8 MP-es ultraszéles látószögű és egy 2 MP-es makró segédegység. Mellettük ujjlenyomat-leolvasót is találni a hátlapon. Az előlapon egy 8 MP-es kamera dolgozik. Az operációs rendszer Android 12, ehhez két főverzió-frissítést és öt év biztonsági frissítést ígér a gyártó, viszont itt az öt év kicsit trükközés a számokkal, mert minimum három évig jönnek negyedéves biztonsági csomagok, viszont ennek végeztével két évig már csak sürgősségi biztonsági patcheket kap majd az S75.


(forrás: Bullitt Group) [+]

Végül pedig jöjjön a rendszerchip és a műholdas kommunikáció. A MediaTek Dimensity 930 (CPU: 2 x ARM Cortex-A78 2,2 GHz-en + 6 x ARM Cortex-A55 2 GHz-en, GPU: IMG BXM-8-256) dolgozik a telefonban, ez egy 5G-képes SoC, mely mellett ott az MT6825-ös NTN (nem földfelszíni hálózati kommunikációs) technológiát (3GPP R17 NTN) használó MediaTek lapka is, amivel geostacionárius pályán keringő műholdakkal is közvetlen kapcsolatra képes lépni a Cat S75. Az MWC-n mutatkozik be az MT6825 lapka, s a Cat S75 mellett a Motorola Defy 2 is, mely lényegében ugyanez a készülék, csak az amerikai piacra szánva más névvel. A műholdas kommunikációhoz szükséges a Bullitt Satellite Messenger csomag megléte, ez a cég saját fejlesztésű szoftvere, és ez elérhető díjmentesen bármilyen iOS 14-nél vagy Android 10-nél frissebb okostelefonra. Az üzenetküldéshez NTN-képes készülékre és Bullitt Satellite Messenger előfizetésre van szükség, a fogadáshoz viszont elég letölteni a programot, a fogadó fél díjmentesen, SMS-ben kapja meg az üzenetet. Az intelligens szoftver abban az esetben vált műholdas kapcsolatra a Cat S75-ön, ha a mobilhálózat vagy a wifi szolgáltatás nem érhető el. A kétirányú kommunikáció előnye, hogy a küldő fél ugyan műholdas kapcsolaton keresztül küldi az üzenetet, a fogadó viszont hagyományos SMS-ként kapja meg és válaszolni is eképpen, mobilhálózatból indítva tud rá.

Ha nincs hálózat, adott a kétirányú műholdas kapcsolat az S75-ben.
Ha nincs hálózat, adott a kétirányú műholdas kapcsolat az S75-ben. (forrás: Bullitt Group) [+]

A Bullitt Satellite Messenger szolgáltatás Essential csomagja a telefon megvásárlásától számított 3 hónapig ingyenes, havonta maximum 30 műholdas üzenetet lehet küldeni. Az előfizetők ezen felül tizenkét hónapig díjmentesen használhatják az SOS Assist szolgáltatást. Ez a FocusPoint International által üzemeltetett segélyhívó központokhoz biztosít állandó hozzáférést. A közvetlen műholdas kommunikációt biztosító csomagok havi 4,99 eurótól érhetőek el, de egyéb csomagok is igénybe vehetőek. A szolgáltatás és az ingyenes próbaverzió Magyarországon is elérhető.

A Cat S75 március elsejétől lesz előrendelhető hazánkban az Extreme Digitalnál és az eMAG-nál, március közepétől érkezik más partnerekhez és a boltokba. Az ajánlott kiskereskedelmi ár 259 990 forint.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés