Olcsóbb roamingdíjakat akar Brüsszel

Viviane Reding, az Európai Unió illetékes biztosa erről a Financial Times című brit lapnak nyilatkozott, és olyan törvénykezési folyamat elindítását helyezte kilátásba, amelynek eredményeként - várhatóan 2008-tól - a mobilszolgáltatókat azonos tarifák alkalmazására köteleznék a nemzetközi és a helyi hívásoknál, vagyis a roamingdíjak csökkennének, így olcsóbbak lennének a külföldi beszélgetések.

Ezzel mintegy évi 380 millió európai, nem a saját szolgáltatója országában telefonáló mobilos kerülne kedvezőbb helyzetbe - írja a lap. Az árcsökkenés jelentős mértékű lenne, esetenként akár 40 százalék pluszt is fizetnek roamingtarifaként.

Elemzők szerint Redingnek nem lesz könnyű dolga keresztülvinni az elképzelést, már a bizottság többi tagjánál sem. Lesznek, akik az árrendszerekbe történő beavatkozást ellenzik, mondván: a verseny szabályozza majd a tarifákat. A mobilszolgáltatók pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy az utóbbi években a roamingdíjak folyamatosan mérséklődtek, s ha marad az erős verseny, akkor a jövőben is csökkenni fognak

Azóta történt

Hirdetés