Olcsóbb telefonálást akar a hatóság

A vezetékes piacon az NHH még az első félévben csökkenti a tarifákban meglévő indokolatlan regionális különbségeket, valamint a hurok átengedést terhelő egyszeri díjakat - áll a hatóság tájékoztatójában. Ezek a lépések az NHH szerint újabb nagy lökést adhatnak a verseny növelésének és az árak csökkentésének a vezetékes- és a szélessávú internet-hozzáférések piacán.

A hatóság a mobilpiacon szintén fokozódó versenyre és az UMTS/3G szolgáltatások fokozatos térnyerésére számít. Reményei szerint a harmadik generációs szolgáltatások elterjedésével és várható fokozatos árcsökkenésével egy új platform jelenik meg - a vezetékes telefon és a kábeltelevíziós hálózatok mellett - a versenyben a szélessávú szolgáltatások piacán.

Az idén az NHH továbbfejleszti a múlt év végén bemutatott TANTUSZ szolgáltatást, amit a mobiltarifa-összehasonlítás mellett egyéb, a fogyasztói tudatosság növelését - a fogyasztók jobb tájékozódását - támogató alkalmazásokkal egészít ki a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője.

Az elmúlt évben az NHH előzetes becslései szerint a mobilszolgáltatások piacán mintegy 10 százalékkal csökkentek az árak, miközben közel 600 ezerrel nőtt a három szolgáltató ügyfélszáma. Év végére a három szolgáltató ügyfélszáma 9,32 millióra nőtt, a penetráció pedig 86,4 százalékról 92,4 százalékra nőtt.
2005-ben az NHH mindhárom mobilszolgáltató (nagykereskedelmi) végződtetési díjait csökkentette. A 2004. decemberi átlagos végződtetési díjhoz képest a T-Mobile-nak és a Pannon GSM-nek egyaránt 10,38 százalékkal, a Vodafone-nak pedig 16,48 százalékkal kellett csökkentenie a hálózatába érkező hívások átlagos végződtetési díját. A döntéssel a szolgáltatók által alkalmazott végződtetési díjak közötti különbség 20 százalékra csökkent, a T-Mobile-nak 27,17 Ft/perc, a Pannon GSM-nek 29,44 Ft/perc, a Vodafone-nak pedig 32,61 Ft/perc átlagos végződtetési díjat kell alkalmaznia.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés