Ovi Store Java Verified kötelezettség nélkül

A Symbian Series 60 platform hivatalos blog oldala, az S60Blogs nemrég arról számolt be, hogy az Ovi Store szabályzata nem teszi kötelezővé a Java Verified minősítés megszerzését, mely hatalmas költségeket vehet le a fejlesztők válláról. Aleksi Uotila beszámolója szerint a finn óriás önmaga végzi el a Java midletek tesztelését, így egyszerűbb és gyorsabb lehet az online katalógusba történő bekerülés.

A Java Verified minősítés megszerzése igen költséges lenne még nagyobb cégek számára is, ugyanis egy-egy készülékcsalád és nyelv hitelesítése 175 dollárba kerül első alkalommal, míg frissítésenként újabb 125 dollárt kell érte fizetni. Ha figyelembe vesszük, hogy a Nokia 60 különböző Java termékcsaládjából 45 az utóbbi három évben jelent meg, akkor már jól látható, hogy a teljeskörű hitelesítés bizony igen komoly költésgvonzattal és nem kevés papírmunkával járna, pláne akkor, ha valaki rendszeres terméktámogatást is kíván biztosítani több nyelven.

Az online boltban történő forgalmazás megkezdése azonban továbbra is Verisign vagy Thawte hitelesítéshez között, mely körülbelül éves fix 500 dolláros költségvonzattal rendelkezik. Ezen tanúsítványok csak a készítő és az alkalmazás sértetlenségének igazolására hivatottak, ezzel együtt korlátlan alkalmazás aláírása lehetséges. A Symbian szoftverek forgalmazása sajnos továbbra is Symbian Signed vagy Symbian Express Signed minősítéshez kötött, mely frissítésenként több tíz vagy több száz dolláros költséget jelent. A finn gyártó könnyítése kétség kívül jó hatással lehet az olcsóbb és ingyenes Java alkalmazások elterjedésére, bár az iPhone-hoz történő fejlesztés továbbra is lényegesen olcsóbb a maga egyszeri 99 dolláros díjával..

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés