RGBW és quad-Bayer szűrőt háziasít a Vivo

Az új kameraszenzor 160%-kal nagyobb fényérzékenységet ígér, ám egyhamar nem fog okostelefonban felbukkanni.

Az utóbbi években a kínai gyártók nemcsak a licencelt és beszállított kameratechnológiák optimalizálásából vették ki a részüket: a Huawei például a Sonyval összedolgozva piacra dobta a mobilok között ritkának számító RGBW színszűrőjű lapkát (P8), majd RYYB variációt kombinált quad-Bayer elrendezéssel, sokkal több fényt befogva a hagyományos RGGB szenzorokkal szemben (P40 család). A Vivo sem akar kimaradni a jóból, ezt húzza alá ax X50 Pro gimbal-szerű, fejlett hardveres képstabilizálása, most pedig a szenzorra mennek rá.


(forrás: Weibo) [+]

Ugyan az nem derül ki, hogy saját kútfőből dolgoztak-e, vagy a Sonyval közösen (ők biztosítják a fenti mobil 48 megapixeles főkameráját), a hagyományos RGGB-s megoldásokkal szemben a Vivo Vision+ fantázianevű érzékelője mindenesetre 160%-kal több fényt képes feldolgozni. Ezt az RGBW színszűrő és a quad-Bayer elrendezés egyesítésével érték el, így lehet az, hogy négy-négy szenzorpixel felett vagy két piros színszűrő helyezkedik el + két szűrő nélkülivel (fehérrel), vagy két zöld + két fehér, illetve két kék + két fehér.


(forrás: Weibo) [+]

Úgy is mondhatnánk, hogy minden második szenzorpixelre szűrés nélkül jut fényinformáció, amiből az esti mód, a csillagfotózás és a koromsötét témák is profitálnak majd, ígéri a Vivo. Mindehhez persze megfelelő demosaicing algoritmusra, zajszűrésre és színfeldolgozásra lesz szükség, hiszen a szokásosnál jóval kevesebb színinformáció rögzül. Talán éppen ezért ígéri a Vivo az első quad-Bayer RGBW szenzorral szerelt mobilokat 2021 második felére. Addig viszont elstartol egy új kollaboráció a márka és a National Geographic között, a mobilfotózás népszerűsítésére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Vivo

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés