Rootolható lesz a Google Pixel és Pixel XL

A korai feltételezésekkel ellentétben a Google új, saját brand alatt futó referenciamodelljei a korábbi Nexusokhoz hasonlóan szintén lehetőséget biztosítanak a felhasználóknak, nem mellesleg pedig a fejlesztőknek, hogy rendszergazdai jogokra tegyenek szert. Az 5 és 5,5 hüvelykes kijelzővel szerelt készülékeket a Snapdragon 821-es lapkája, valamint 4GB LPDDR4-es memória hajtja, a vason pedig a legfrissebb Android 7.1 fut, az új Pixel Louncherrel. Csak a bootloader van zárva.


[+]

Sejthető volt egyébként, hogy a Google nem kívánja megfosztani a felhasználókat a rendszer sokak számára egyik legvonzóbb tulajdonságától, noha a WonderHowTo adatai alapján húsz készülékből mindössze egy rootolt, ami az összes androidot futtató eszköz 5%. A Google Pixel és nagyobb verziója egészen más árkategóriában indul, mint a hajdani Nexus vonal képviselői, az egyedi felhasználói felület integrálása pedig újszerű mozzanat a referenciamodellek történetében, a rootolás viszont ezúttal sem lesz főben járó bűn, noha továbbra sem következmények nélküli tevékenység.

Az elérhető színvariációk
Az elérhető színvariációk [+]

A Google szóvivője, Isca Saric hivatalosan megerősítette, hogy a Google Storeból rendelt készülékeket minden esetben nyitható bootloaderrel szállítják, ami például a Verizon által kínált Pixelekre nem lesz igaz, tehát ha ügyeskedni szeretnénk a motorháztető alatt, válasszunk független készüléket. Ebben az esetben viszont, ahogy egyébként eddig is, mondjunk búcsút az OTA frissítéseknek, mivel a módosított rendszer nem lesz hajlandó fogadni a gyári szoftvermódosításokat. Egyébként továbbra is szabad a pálya.


(forrás: PhoneArena) [+]

Mindamellett nem elképzelhetetlen, hogy idővel a Google is követni fogja a mainstream gyártók logikáját, és egyeduralkodóvá teszi a Pixel Launchert mint eleve adott és egyéb következmények nélkül nem módosítható felhasználói felületet a saját eszközein. A számok pedig azt mutatják, nem lenne jelentékeny az a veszteség, amit valószínűleg még az 5%-nál is kisebb számú, hardcore felhasználói csoport jelent.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés