Hirdetés

SE blog: Az arc extra szoftverei

Egy felsőkategóriás androidos okostelefonnál elengedhetetlenek az olyan extra szoftverek, melyek az operációs rendszerben gyárilag nem találhatók meg, azonban nagyban hozzájárulnak a telefon használhatósáház és prémium mivoltához. Itt persze nem csak alkalmazásokról beszélünk, hanem adott esetben kezelőfelületről vagy egyéb beépülő modulokról is, melyeken természetesen az arc-on is rengeteg van. Nézzük ezeket sorban.

Már rögtön a főképernyőn találkozhatunk ilyesmivel, hiszen a magyar nyelven is kommunikáló operációs rendszer által csak alkalmazásfelületek néven emlegetett widgetek között van pár extra. Külön be/kikapcsológombot rakhatunk ki roaminghoz, Bluetooth-hoz, GPS-hez, hanghoz, háttérvilágításhoz és WiFi-hez, van Facebook widget, médiahivatkozások, Timescape és TrackID. Ez utóbbi a Sony Ericsson kiválóan működő zenefelismerő szolgáltatása, az előtte lévő név pedig a korábbi Xperia modellekből már ismerős lehet, kis túlzással az ilyen okostelefonok szívét adó szolgáltatásról van szó. Jópofa dolog, hogy a widgeteket egy kétujjas mozdulattal "összehúzhatjuk", mint az a lenti videón is látszik.

A korábbi modelleknél problémás volt, hogy a gyártó viszonylag lassan hozta ki hozzájuk a különféle operációs rendszerrel kapcsolatos frissítéseket, az X10 család ugyanis annak idején még 1.6-os Androiddal érkezett, de csak sokkal a 2.1-es verzió hivatalos megjelenése után várt elérhető a tényleges frissítés a készülékekre. A Sony Ericsson ennek megfelelően az arc-nál bekapcsolta a turbo módot, készüléküket pedig gyárilag 2.3-as rendszerrel hozták ki, tehát a frissítés még egy ideig nem probléma, mert hogy ennél frissebb rendszer nincs - és egy darabig nem is lesz.

A nagy durranás elvileg még mindig a Timescape, mellyel az elődmodelleken is találkozhattunk. Egy gyűjtőfelületről van szó, melynek segítségével egy helyen láthatjuk üzeneteinket, leveleinket, ismerőseink facebookos történéseit, valamint hívásnaplónkat. A kulcsszó a látványosság, a felület ugyanis igen pofásra sikerült, cserébe nem különösebben gyors és pár dolog elég nehézkes benne, ilyen például a telefon memóriáján lévő névjegyzékek facebookos ismerőseinkkel való összekötése.

Az előbb említett felületen és a TrackID-n kívül szerencsére találunk extra szoftvereket. A natív Facebook és YouTube klienseken senki nem lepődik meg, a Let's Golf! HD próbaverziójától pedig senkinek nem fog leesni az álla, a Postcard nevű elektronikus képeslapküldő alkalmazás viszont kellemes, az OfficeSuite pedig egyenesen kiváló, azaz lenne, ha a Pro verziót kapnánk meg, mely alkalmas dokumentumok készítésére is, ezzel ugyanis csak megnyitni lehet azokat. Van viszont egy Médiakiszolgáló, mely WiFi-n keresztül osztja meg a tartalmakat az arra alkalmas eszközökkel, valamint egy Hanashi kliens, mely a Sony Ericsson igen fejlett chatszolgáltatását takarja.

Ezzel vége is a sornak, de mivel egy androidos okostelefonról beszélünk, akármit letölthetünk rá. Pláne, hogy ma már Magyarországon is elérhető az Android Market teljes kínálata. Ezen kívül extra, hogy a Marketban a My apps fül helyén egy Sony Ericsson szóduó szerepel, itt pedig a gyártó által készített vagy ajánlott programokat érhetjük el. Mindenképp említésre méltók a Timescape bővítmények (van például olyan, melynek segítségével például behúzhatjuk a LinkedIn vagy FourSquare azonosítónkat) és a gyári alkalmazások frissítései, de ezek mellett más mókákat is találni; ingyeneseket és fizetősöket egyaránt.

Bocha

Előzmények