Súlyos büntetést fizethet a Google

Az Európai Bizottság jelenleg is tárgyalja azt a lehetőséget, amely megvalósulása esetén a Google komoly büntetésre számíthat, amennyiben nem változtat jelenlegi gyakorlatán. Margerethe Vestager szerint a Google követelményei versenyelőnyt jelentenek a keresőóriás számára, amennyiben kötelezővé teszi minden gyártónak a Google kereső és Chrome, tehát a saját kereső rendszerének telepítését, amennyiben szeretnék biztosítani a Google Play Áruház szolgáltatásait.

Az Európai Unió Versenyplolitikai Bizottsága szerint a Google aránytalan versenyelőnyre tesz szert a jelenlegi gyakorlattal.
Az Európai Unió Versenyplolitikai Bizottsága szerint a Google aránytalan versenyelőnyre tesz szert a jelenlegi gyakorlattal. [+]

A Bizottság szerint ez aránytalan versenyelőnyt jelent a konkurenciával szemben, a Google-nek pedig sokkal hatékonyabban kellene biztosítania a keresőmotorok közötti váltást a fair play érdekében. Amennyiben az agresszívabb fogyasztóvédelmi szabályozások életbe lépnek, a Google komoly bírságra számíthat, ha továbbra is ragaszkodik az eddigi gyakorlathoz, noha sokan érvelnek azzal, hogy a platform nyílt forráskódú, ingyenes funkciókkal, így a Google kénytelen valahogy pénzt szerezni, hogy fenntartsa az ökoszisztémáját. Amennyiben a szabályozást szigorítják, a Googlenek lesz lehetősége fellebbezni, viszont addig is alkalmazkodnia kell a jogszabályi környezethez, vagy kiegyenlíteni az esetleges büntetéseket.

Azóta történt

Előzmények

  • Elstartolt az idei Google I/O

    A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás körül forgott a nyitóesemény, de időközben belenézhettünk az Android P új kezelőfelületébe és funkcióiba is.

Hirdetés