Újabb 4G sebességteszt Japánban

Korábban már sikerüt laboratóriumi körülmények között nagy sebességet elérni 4G hálózatokon Japánban. A New Scientist beszámolója szerint az NTT DoCoMo ezt már normál körülmények között is elérte.

A cég képviselői szerint mozgásban lévő, 20 km/h sebességgel haladó autóban 100 Mbit/s sebességet értek el, nem mozgó telefonnal (amely természetesen egy prototípus) pedig 1 Gbit/s gyorsaságú letöltést mértek. Ezzel a sebességgel egy komplett DVD film egy percen belül letölthető.

Kétféle technológiával is kísérleteznek a minél nagyobb teljesítmény elérése érdekében. A VSF-Spread OFDM nevű módszer működési elve szerint a készülék egyszerre több frekvenciát fogadja ugyanazt az adatfolyamot, a MIMO technológia viszont azt teszi lehetőve, hogy a telefon egyszerre több bázisállomra is fel legyen jelentkezve az adatsebesség megnövelésének érdekében.

A DoCoMo 2010-re szeretné kereskedelmi forgalomban is elérhetővé tenni a 4G-t. Elemzők szerint ez egyedül nem sikerülhet, ám a japánok már nincsenek egyedül, mint ahogyan arról korábban már hírt adtunk Kína és Japán megállapodást írt alá arról, hogy közösen dolgoznak a 4G mielőbbi bevezetésén.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés