Hirdetés

WP7 blog: Battery Saver bemutató

Manapság az okostelefonok egyik legnagyobb hiányossága a rövid üzemidőben rejlik: egy átlagos smartphone egy napig húzza egy feltöltéssel, a két-három napos üzemidő szinte már csodának számít. Emiatt érdemes átfutni a beállításokon, néhány ritkábban használt szolgáltatás letiltásával ugyanis jócskán megnövelhetjük a töltések közötti időt. A Windows Phone 7 rendszerben ezen kívül egy speciális szolgáltatást is aktiválhatunk, amely az üzemidőt hivatott meghosszabbítani. A Battery Saver névre hallgató funkciót a beállítások menüből érhetjük el. A mezei be- és kikapcsolás mellett az automatikus aktiválást is élesíthetjük, ekkor automatikusan elindul a szolgáltatás, amennyiben az akkumulátor töltöttségi szintje egy bizonyos érték (ez fixen 20 százalék) alá merül.

A Battery Saver aktiválása után néhány szolgáltatás nem fog működni a készüléken. Ilyen például az elektronikus levelek automatikus lehúzása és a naptáresemények szinkronizálása; ezeket a műveleteket ez idő alatt csak manuálisan végezhetjük el, mivel a szerverrel történő kommunikáció sok erőforrást felemészt. Ekkor egyébként az e-mail kliensekkel kapcsolatos beállításokhoz sem nyúlhatunk; természetesen az energiakímélő szolgáltatás letiltása után újra hozzáférhetünk az opciókhoz. Ehhez hasonló okokból ekkor a Facebook-chat és Windows Live Messenger sem elérhető, a csevegés folytatásához ki kell kapcsolnunk a funkciót. Az élő csempék némelyike is leáll, míg működik a Battery Saver. Ennek oka, hogy néhány csempe push értesítés alapon frissül, mely ez idő alatt letiltásra kerül. Az energiaspóroló üzemmód bekapcsolása után a rendszer lelövi a háttérben futó alkalmazásokat és szolgáltatásokat; a programokat így csak előtérbe hozva futtathatjuk.

Természetesen a GSM- és UMTS-modulok továbbra is aktívan működnek, így hívást fogadni és indítani simán tudunk, valamint az üzenetkezelés is elérhető. Ugyanígy például a gyári zenelejátszót is futtathatjuk a háttérben, a multitasking korlátozás a third party alkalmazásokra vonatkozik.

Néhány extra trükkel is tovább javíthatunk az akkumulátoridőn. Ilyen például a fényerő csökkentése, valamint érdemes kikapcsolnunk a WiFi-, Bluetooth- és GPS-modulokat, amennyiben éppen nem használjuk őket. Ezek mellett érdemes egy olyan témát választanunk, amely fekete háttérrel operál; ezzel a lépéssel  képernyő energiafogyasztását tudjuk csökkenteni.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények