Hirdetés

WP7 blog: Októberi helyzetjelentés

Az október sem volt egy nyugodt hónap, a Microsoft mobil operációs rendszerének háza táján ezerrel pörögtek az események. A kezdetben kissé akadozó frissítési folyamat hamar rendbe jött, a Microsoft közleménye szerint néhány apró technikai problémától eltekintve már minden készüléktípusra elérhető a Mango frissítés. Az új rendszerhez pedig új reklámkampány is dukál, erre a hírek szerint 28 millió dollárt költ a redmondi cég, így hamarosan új reklámfilmekre is számíthatunk.

HTC Radar
HTC Radar

Szépen lassan az új generációs, Windows Phone 7.5-tel telepített telefonok is beesnek hozzánk. A HTC üdvöskéit már ki is próbáltuk, a gigászi érintőkijelzővel szerelt TITAN és a kiegyensúlyozott szolgáltatáskínálattal rendelkező Radar jó benyomást tett a szerkesztőségünkre. A tajvani gyártó telefonjain már a magyar nyelv is elérhető, melyet mi is megvizsgáltunk; néhány apróságtól eltekintve jól sikerült a fordítás. A HTC modelljei mellé nemsokára további telefonok érkeznek. Lehullt a lepel a Samsung első mangós mobiljáról is, az Omnia W egészen ízletesnek ígérkezik. A készülék egy 3,7 hüvelykes képátlójú, 480x800 képpontos Super AMOLED érintőkijelzőt kapott, a borítás alatt pedig egy 1,4 GHz-es processzor, 512 MB RAM, 8 GB belső tárhely és egy 1500 mAh kapacitású akkumulátor található. A képalkotási képességekről a hátlapon található 5 megapixeles, LED-es villanóval ellátott kamera felel, az előlapon pedig egy VGA fényképező pihen, amely videótelefonálásra lesz használható. Az adatkommunikációs képességeket egy a-GPS chip, egy digitális iránytű, egy WiFi-modul (802.11b/g/n) és egy Bluetooth-egység (2.1, A2DP-támogatással) erősíti, a mobil hálózaton keresztüli adatforgalom maximális sebessége lefelé 14,4 Mbps, felfelé pedig 5,76 Mbps.


Fényképen a Samsung Omnia W

Év végéig piacra fog kerülni az Acer versenyzője is, az Allegro névre keresztelt telefon elsősorban a kedvező árával szeretné elnyerni a vásárlók kegyeit. Ezek mellett az LG pedig elkészítette a Windows Phone 7 portfólió első divatmobilját, a Jil Sander ruhatervező által fémjelzett E906 a divatvilágra fogékony vásárlókat célozza meg. És ha minden igaz, a minőségi notebookjairól ismert Lenovo is hamarosan beáll a Microsoft mögé, értesüléseink szerint az android alapú LePhone S2 hamarosan Windows Phone 7-tel is piacra kerül majd.

A legfontosabb bejelentéseket a végére hagytuk, múlt héten ugyanis lezajlott a várva várt Nokia World 2011 konferencia. Az évente megrendezésre kerülő esemény egyik főszereplője ezúttal a Windows Phone 7 volt, a finnek kapásból két mangós telefont is bejelentettek. Az N9 formatervéből építkező Lumia 800 a felső kategóriában indul majd. A 3,7 hüvelykes képátlójú, WVGA felbontású Clear Black AMOLED kijelzővel szerelt mobil egy 8 megapixeles autofókuszos kamerát is kapott. A dupla LED-es villanóval ellátott fényképező egy Carl-Zeiss optikával van szerelve, amely a mobil eszközök körében komoly képminőséggel kecsegtet. A Lumia 800 mellett egy olcsóbb készüléket is bemutattak, a Lumia 710 bár hardveresen megegyezik a nagy testvérrel, bőven találunk eltérést a két modell között. A kijelző felbontása és képátlója maradt, a Clear Black AMOLED technológiát viszont Clear Black IPS-re cserélték, valamint a fényképező is jóval gyengébb lett. A formaterv és anyaghasználat is változott, a Lumia 800 polikarbonát borítását pedig mezei műanyagra váltották.

Bár még alig szoktuk meg a Mangót, a következő mérföldkőről, az Apollóról is megtudtunk némi infót. Andy Lees, a Microsoft Windows Phone részlegének vezetője szerint a platform rövidesen támogatni fogja az LTE adatátvitelt és a kétmagos processzorokat is, ugyanakkor kiemelte, hogy a jelenlegi egymagos Windows Phone modellek is könnyedén felveszik a versenyt a piacon elérhető kétmagos megoldásokkal. Emellett bennfentes források szerint a Microsoft gőzerővel dolgozik a nemrég felvásárolt Skpye teljes portfóliójába történő integrálásán is, ergo ha minden igaz, nemsokára a Windows Phone 7 alapú mobilokon is használhatjuk az alkalmazást. Az Apollo művésznevű frissítésre pedig még várnunk kell, a csomag a pletykák szerint jövő nyár körül érkezhet.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények

  • WP7 blog: Nokia Music és Kinectimals

    A múlt héten megrendezett Nokia World az új készülékektől volt hangos, a telefonok mellett viszont még bőven volt látnivaló.

  • WP7 blog: Októberi játékajánló

    Három új Xbox Live játékot próbáltunk ki, a mai bemutatóban az ügyességi és logikai stílusok dominálnak.

  • WP7 blog: Szeptemberi helyzetjelentés

    Szeptemberben sem unatkoztunk: megérkezett a Mango frissítés, elindult az internetes Marketplace és a magyar fejlesztői oldal és új telefonbejelentések is érkeztek.