Hirdetés

WP7 blog: Frissítés how-to

Pár hete a WP7-tulajok egy új üzenetre lehettek figyelmesek: 1 new update available, azaz elérhető egy új frissítés. Igen, végre megjelent a NoDo (hosszabb nevén No Donuts) becenévre hallgató update, amely többek között a várva várt kopipészt (azaz másolás és beillesztés) funkciót hozta a rendszerbe.

A legelső frissítés módja

Azok kedvéért, akik még egyszer sem frissítették a telefont, leírom, hogyan is megy a PC-n keresztüli update, a többiek nyugodtan ugorják át az alábbi három bekezdést. Az update elvégzéséhez muszáj a számítógépünk segítségét kérni, amihez szükség van a Zune nevű programra Windows operációs rendszer alatt, Mac-nél pedig a Windows Phone 7 Connector for Mac nevű alkalmazást kell használnunk. A telefon csatlakoztatása után nincs más dolgunk, mint az előbb említett szoftverekben a frissítés (Update Now, illetve Install Updates) gombra kattintani, és már megy is magától a dolog; remélem azt felesleges elmondanom, hogy a telefont ne válasszuk le a számítógépről, amíg a folyamat nem ért véget.

Bár nálunk ez a probléma nem fordult elő, sok helyen olvastam, hogy néhány számítógépen nem indul el a frissítés. Ennek oka, hogy a procedúrát elvileg csak az úgynevezett elsődleges (primary) számítógépen keresztül tudjuk elvégezni. Ez az a gép, amelyhez először csatlakoztattuk a WP7-es készülékünket; ekkor ez beszippantja a beállításainkat és a telefonnal kapcsolatos információkat. Ettől függetlenül bármikor csatlakoztathatjuk a mobilunkat egy másik géphez, ekkor azonban vendég (guest) státuszba kerülünk az adott helyen, és ahogy a régi bölcsesség is tartja: a vendégek nem szinkronizálhatnak! A státuszunk elsődlegesre állítása nagyon egyszerű: végig kell járnunk a Settings, Device/Phone, Sync Options menü-hierarchiát, majd a Change Sync Relationship ponton keresztül megváltoztathatjuk a telefon és a gép kapcsolatát.

A rövid folyamat után azonnal használható a telefon; a beállításaink és adataink megmaradnak, igazából biztonsági mentést sem fontos készíteni, még a frissítés miatt a háttérbe került programok tartalma is megmarad. Ráadásul ha a Zune-ban beállítjuk a Live ID-nket, az általunk telepített alkalmazások is automatikusan visszamásznak a mobilunkra.

Mit hozott a NoDo?

A másolás és beillesztés funkció mellett néhány további javítást is eszközöltek a NoDo-ban. Gyorsabb lett az alkalmazások és játékok futása, fejlesztették a WiFi kapcsolat kezelését, ami így már egyszerre több profilt is képes kezelni, valamint mutatja a hálózatok MAC-címét is. Az üzenetkezelő is átesett egy kisebb ráncfelvarráson: az MMS, a Facebook kliens és az Outlookon keresztül lebonyolított levelezés hatékonyabb lett. Ezek mellett a kameraszoftver és a Bluetooth headsetek kezelését is optimalizálták,valamint a Marketplace-en is javítottak, ami elsősorban a keresés funkció csiszolását jelenti.

A várva várt a másolás és beillesztés viszont igen megosztja a WP7-es társadalmat: bár jó dolog, hogy végre erre is képes a rendszer, a használata azért nem a legkiforrottabb. Sokan panaszkodnak, hogy ha véletlen megérintenek egy szövegrészletet, máris felugrik a kijelölést megvalósító vezérlő. Ez így van, a használat nem a legergonomikusabb, bár valamilyen szinten meg lehet szokni a dolgot, reméljük, még csiszolnak rajta a Microsoftnál; szerintünk megoldást jelentene, ha a kijelölés csak egy hosszan tartó érintés után ugrana fel.

A frissítés elérhetőségéről nem tudunk érdemben nyilatkozni: a Microsofttól kapott tesztkészüléken már ugyanis előre telepítve rajta volt a NoDo, valamint elvileg a kártyafüggetlen modellekre is csont nélkül fel lehet rakni. Viszont sokan panaszkodtak a szolgáltatós készülékek miatt; hát igen, ezeknek a cégeknek joguk van visszatartani a frissítéseket, ezzel sajnos nem lehet mit csinálni, marad a hekkelés. Sajnos így sokaknak késik a javítócsomag, viszont a másik oldalon pedig látni kell, hogy a szolgáltatóknak kötelességük letesztelni a dolgot, hiszen bármilyen hiba felléphet a hálózaton.

A procedúra alatt különféle hibák is előjöhetnek, ezért a Microsoft kiadott egy hivatalos programocskát, amellyel két ilyen problémát küszöbölhetünk ki. Az operációs rendszer hibája miatt (80180080) és az idő lejárta (800705B4) miatt megszakadt frissítésekről van szó, tehát aki belefut ezen hibák valamelyikébe, töltse le ezt az eszközt.

Ennyi lenne tehát a Windows Phone 7 frissítés, az update history megtekinthető a hivatalos oldalon, mi pedig reméljük, minél hamarabb érkeznek az újabb és újabb csomagok. Vettünk egy videót is a NoDo hatásáról, amelyben főként a kopipészt működését mutatjuk be.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények

  • Minden a Windows Phone 7-ről

    Megérkezett szerkesztőségünkbe az első két Windows Phone 7-es telefon. Mindent átfogó bemutató az új operációs rendszerről.