Hirdetés

WP7 blog: HTC Surround előzetes

Megérkezett szerkesztőségünkbe a Windows Phone 7-et futtató készülékek legérdekesebb és legkülönlegesebb darabja, a HTC Surround. A telefon koncepciója nem mindennapi, egy szétcsúsztatható mobilról van szó, az alsó panelre viszont nem a szokásos teljes kiosztású klaviatúrát, hanem egy hangszórót vizionált a tajvani cég, amit ráadásul megspékeltek egy kihajtható állvánnyal, így kicsit svájcibicska érzése támad az embernek. Lássuk, mit kínál a mobil!

A kijelző egy 800 x 480 pixeles felbontású, 16 millió színárnyalat megjelenésére alkalmas, 3,8 hüvelykes képátlójú darab, amely az érintéseket kapacitív technológiával érzékeli. Érdemes megjegyezni, hogy a képernyő az átlagosnál jobban bírja a strapát és a karcolásokat, lévén egy Gorilla Glass gyártmányról van szó. A képe szép, viszonylag nagy betekintési szög és élénk színek jellemzik, a rövidke kipróbálás alatt semmi problémánk   nem volt vele ezen a téren. A borítás alatt a szokásos 1GHz órajelű processzor duruzsol, amely mellé 512 MB RAM-ot, 448 MB ROM-ot és 16 GB belső tárhelyet kapunk, utóbbit semmilyen úton nem bővíthetjük.

A hátlap alatt egy 1230 mAh-s kapacitású lítiumos akkumulátor található, amely a várakozásoknak megfelelően teljesít (értsd: vérszegény a telep). Nem tudom, mit képzeltek a HTC-nél, hiszen még a WP7-es sorozatuk legolcsóbb tagja, a Trophy is masszívabb akksival, ergo jobb rendelkezésre állási idővel rendelkezik.

A rendszer ugyanaz, mint amit eddig megszokhattunk, a sebesség is okés, minden folyamatos és akadásmentes. Erre nem is vesztegetném tovább a szót, gondolom mindenkit jobban érdekel, hogyan teljesít a kicsapható hangszóró. A kihúzása nagyon olajozottan megy, egy könnyed mozdulattal előpattintható a rugós mechanikának köszönhetően. A hangcucc felcsapása után elérhetővé válik a hátsó támasz, amelyet állványként használva bárhova kirakhatjuk a mobilt.

A HTC-sek nagyon rámentek a térbeli hangzás vonalra, mivel a kicsúsztatható hangszóró mellett a telefon két erre vonatkozó szabványt is támogat. Az egyik a Dolby Mobile, amely a Dolby térbeli hangzásának mobiltelefonokba ültetését jelzi, mint azt a neve is mutatja. A másik az SRS, azaz a Sound Retrieval System, amely egy, a pszicho-akkusztikus modellre épülő térbeli hangzást megvalósító szabvány. Ezek fényében komoly elvárásaink voltak a telefon hangjával kapcsolatban...

...amelyeknek sajnos annyira nem felelt meg a mobil. A hangereje közepes, a hangminőség pedig felettébb érdekes: középtartományban jó a cucc, a mélyek viszont dobozhangon szólnak, magasabb hangerőn pedig néminemű recsegés tapasztalható; egy átlagos telefon szintjét hozza ezen a téren. Bár csodát nem vártunk, hiszen mégis csak egy tenyérnyi mobil eszközről van szó, de ennél azért jobbra számítottunk. Továbbá az sem tetszett, hogy a zenelejátszó felülete nem fordul át fektetett nézetben, pedig az állványos használat szinte ordít a landscape nézetért; persze ez a WP7 sajátossága, nem a HTC mérnökein múlott a dolog.

Mindent összevetve egy igen egyedi formatervvel megáldott WP7-es telefonról van szó, amelyen bár jól néz ki a kicsapható hangszóró, sok értelme nincsen a finoman szólva közepes hangminőség miatt. A részletes teszt a közeli jövőben lesz olvasható.

dr. Kind

Előzmények