Hirdetés

WP7 blog: Hat epikus játék hat hét alatt

Ma ért véget a Six weeks of smash hit games névre hallgató sorozat, amely hat kultjátékot hozott el a redmondiak mobilplatformjára. Bár még nem vásárolhatjuk meg őket Magyarországról, a kipróbálás lehetősége mindenki számára elérhető, egyszerűen csak a try feliratú gombra kell nyomnunk a Marketplace-ben, hogy megnézhessük, mit is kínálnak a játékok. Kipróbáltam mindegyik nevet, a hat alkalmazás nagy része kimondottan jól sikerült, a Hydro Thunder Góban és a Sonic legújabb mobilos verziójában viszont csalódnom kellett.

Kezdjük az elején: az első fecske a május 25-én debütáló Hydro Thunder Go nevű motorcsónak-verseny volt, amelyet 4.99 $-ért lehet megvásárolni. A játék grafikája nagyon kellemes, a megjelenést főleg a vízen tapasztalható shaderek dobják fel, ezért viszont komoly árat kell fizetnünk. Nekem nem egyszer rendesen beakadt a játék, egy-egy zsúfoltabb, ugratókkal teli pályaszakasz esetén komoly szaggatásokra lehet számítani, melyek sajnos rendesen rányomják a bélyeget a játékélményre.

A második versenyzó, a Doodle Jump viszont hibátlan volt ebből a szempontból. Nem is csoda, hiszen az aranyos, kézzel rajzolt hatást keltő kétdimenziós grafika azért kevésbé erőforrásigényes, mint egy csillivilli effektekkel operáló 3D-s társai. A június elsején megjelent játék célja, hogy a kis űrlényünket a deszkákon ugrálva minél magasabbra juttassuk a pályákon, miközben az egészségünkre ártalmas tereptárgyakat irtjuk, illetve kerüljük ki. A kimondottan addiktív játékot a készülékbe épített mozgásérzékelővel, pontosabban a telefon jobbra és balra döntögetésével irányíthatjuk, a teljes verzió majdnem három dollárt kóstál.

A manapság oly' felkapott tower defense játékstílus is képviselteti magát a geoDefense személyében. A játék grafikája igen jópofa: bár az egesz egy kék matekfüzetre hasonlít, az effektek igen látványosak, főleg a robbanások szépek. Rengeteg pálya és több toronytípus is a rendelkezésünkre áll, az egyes épületek eltérő módon keserítik meg az ellenfelek életét, ráadásul mindegyiket fejleszthetjük is.

Az elektronikus játékvilág kedvenc kék sündisznója a Microsoft mobilplatformján is tiszteletét teszi, a Sonic the Hedgehog 4 Episode I névre hallgató, 6.99 dollárba kerül. Sok régebbi rajongó panaszkodott a megváltozott grafika és a némiképp eltérő játékmenet miatt (itt a legtöbben az elforduló képernyőt és az ugrórúgást említették), nekem ezzel nem volt problémám. Az irányítás viszont borzasztó, akár a bépített gyorsulásérzékelőt, akár a virtuális gombokat használjuk, a játék ugyanis szinte vezérelhetetlen. Innentől pedig nem sok értelme van a dolognak, hiszen a Sonic játékok a gyors, rohanó játékmenetükről híresek, a WP7-es verzióban ennek gátat szab az irányítás.

Az utolsó előtti versenyzőnk a híres Plants vs Zombies, amely rengeteg év játéka díjat bezsebelt már, most pedig végre a Windows Phone 7 platformon is játszhatunk vele. A 4.99 dollárba kerülő alkalmazás stílusát nehéz lenne behatárolni, ha kötelező állást foglalni, leginkább talán a primitív tower defense kategóriába lehetne sorolni. A játék célja, hogy megfékezzük a házunkat megtámadó élőalott hordákat, amelyek a kertünkön keresztül szeretnének bejutni. Ebben rengeteg növény van a segítsénünkre, melyek mindegyike eltérő módon tesz keresztbe az agyakra éhes hulláknak. A játék grafikája nagyon aranyos (már amennyire egy foszló hulla az lehet), az egyszerű játékmenet ellenére pedig kimondottan addiktív.

A Six weeks of smash hit games sorozat a mobilvilágot meghódító Angry Birds-zel ér véget. A játékot nem hiszem, hogy bárkinek be kéne mutatni, maga a játékmenet, a madarak, a pályák és az ellenfelek is ugyanazok, mint amit megszoktunk (az alap Angry Birds-ről van szó, nem a Rióról és nem is a Seasons-ről), újdonság nincs, 195 pályát kapunk de nem is ez a lényeg; végre Windows Phone 7-en is irthatjuk a zöld disznókat!

dr. Kind

Előzmények