Hirdetés

WP7 blog: Mango fejlesztőeszközök

Két hete egy hivatalos sajtótájékoztatón mutatták be a Mango kódnevű frissítést, amellyel a Windows Phone platform a 7.1-es verziószámra ugrik. Az újításokról és magáról a rendezvényről is hírt adtunk, a mai bejegyzésben pedig a megújult fejlesztőeszközöké lesz a főszerep. Május 24. óta ugyanis elérhető az első frissítés, amely már természetesen az ismertetett új funkciókkal érkezik. A bétás csomag a Windows Phone Developer Tools for Mango névre hallgat, letölteni innen lehet; a telepítéshez szükséges a Visual Studio 2010 fejlesztőkörnyezet megléte.

Mivel az SDK még béta verzióban leledzik, a WP7 fejlesztők számára nem ajánlott felülírni a 7.0-ás fejlesztőkörnyezetet, a Mangós eszközöket egy másodlagos gépre érdemes feltelepíteni; ezt a Microsoft külön ki is hangsúlyozta. A telefonokat érintő frissítés őszig úgysem lesz elérhető, addig érdemes a jelenlegi verzióra fejleszteni, bár ezt a WPDT7.1 segítségével is megtehetjük, ez az úgynevezett multi-targeting, azaz mi állíthatjuk be a preferált verziót. Persze később is átállhatunk a legújabb verziószámra, az alkalmazások migrálását bármikor megejthetjük (jobb gomb a projekten -> Upgrade to Windows Phone 7.1).

az újítások egy ábrán bemutatva
az újítások egy ábrán bemutatva

Az új funkciókat megtestesítő API-k megjelenése mellett maga a fejlesztőkörnyezet is átesett egy néminemű ráncfelvarráson. Legfontosabb a Silverlight és XNA egy fedél alá vonása: eddig az alkalmazások fejlesztésére szakosodott Silverlight 4 és a játékok írására való XNA keretrendszer külön-külön volt elérhető, mostantól azonban egy alkalmazásból is elérhetjük a nekik megfelelő API-kat. Az emulátort is kibővítették, így már a szenzorok és a GPS vevő által küldött adatok szimulálására is képes, ehhez egy külön felületet is kapunk, amely egy alábbi képen látható. Kapunk egy profilert is, amely az alkalmazások CPU- és memória-éhségét hivatott monitorozni, ezt a Debug menü Start Windows Phone Performance Analysis almenüjéből érjük el. A beépített controlokat érintő újítások között talán a legfontosabb, hogy a WebBrowser vezérlő már IE9-cel érkezik, amely a HTML 5 támogatást vonja maga után. Új template-ek is megjelentek, az eddigi Windows Phone Application - Pivot Application - Panorama Application triumvirátus mellett most már további specifikus típusok közül is válogathatunk, ezt az alábbi kép illusztrálja.

kibővült a template-ek listája is
kibővült a template-ek listája is

A multitasking bevezetése miatt megváltozott az alkalmazások életciklusa, az eddigi diagramot egy újabb állapottal egészítették ki, ez az úgynevezett dormant állapot, amely a deactivated esemény (azaz akkor, ha elnavigálunk az adott szoftverből) bekövetkezése után áll be, ekkor a rendszer megpróbálja eltárolni az adott program adatait, hogy az később visszaállítható legyen.

A WPDT7.1-ben háttérben dolgozó szálak futtatására is lehetőségünk van, ez az úgynevezett background processing. Ez egyelőre három dolgot jelent: háttérben történő zenelejátszás, letöltés és úgynevezett agentek. Az első kettőt gondolom nem nagyon kell magyaráznom, utóbbit viszont érdemes bővebben kifejteni. A fogalom időzített eseményeket takar, ez két típust jelent, feladatokat és értesítéseket is beidőzíthetünk (Scheduled Notifications and Tasks).

az alkalmazások életciklusa is változott
az alkalmazások életciklusa is változott

A rengeteg új API segítségével többek között már a kamerát, a digitális iránytűt, a giroszkópot, a naptárat, a névjegyzéket és a hálózatinformációt is elérhetjük, így az alkalmazásainkat sokkal mélyebben a rendszerbe integálhatjuk. Lekérhetünk készülékinformációkat is, azaz azt is megtudhatjuk futási időben, hogy az adott telefon hálózatról vagy akkumulátorról megy, van-e fizikai billentyűzet, ki gyártotta a mobilt stb. Az adatok tárolására már egy SQL alapú helyi adatbázist is használhatunk az isolated storage-en belül, az műveletek elvégzésére a LINQ to SQL nyelvet kapjuk. Utóbbi objektum-relációs leképezésre is képes, azaz az osztályainkat és a tagváltozókat a megfelelő attribútumokkal felruházva automatikusan kigenerálja az adatbázist. Az érzékeny erőforrásainkat titkosíthatjuk is a több, direkt erre a célra íródott API segítségével.

A kibővített élő csempék (Enhanced Live Tiles) és a mély integráció (Deep Linking) segítségével animálhatjuk és releváns információkkal tölthetjük meg a kezdőoldalra kitűzött alkalmazás-ikonokat. A téglalapoknak mostantól két oldaluk van, amelyek bizonyos időközönként cserélődnek, egy alkalmazáshoz pedig akár több élő csempét is rendelhetünk.

a szenzorok és a GPS emulálására külön felületet kaptunk
a szenzorok és a GPS emulálására külön felületet kaptunk [+]

Ez csak egy rövid kivonata annak, amit a Windows Phone Developer Tools 7.1 beta kínál, a legfontosabb kiegészítéseket próbáltam összeszedni. Az új API-k teljes listája itt olvasható, a változások pedig itt érhetőek el.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények

  • WP7 blog: Mango összefoglaló és videók

    A Mango rengeteg kisebb és nagyobb változást fog hozni a rendszerbe, összeszedtünk néhány fontosabbat, amelyek kimaradtak a keddi beszámolóból, valamint a magyar nyelvű rendszert is lencsevégre kaptuk.

  • WP7 blog: Fejlesztői alapozó

    Rövid leírás arról, hogy milyen nyelven fejleszthetünk Windows Phone 7 platformra, és ehhez milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre.