Hirdetés

WP7 blog: Mit tegyünk, ha eltűnik a telefonunk?

Bár a telefonok elvesztése sohasem egy kellemes élmény, a Windows Phone 7-et futtató készülékek esetén nincsen minden veszve, kapunk egy kis segítséget a mobilunk visszaszerzéséhez, legrosszabb esetben pedig az adataink védelméhez. A redmondiak platformjával szerelt telefonokhoz kapunk ugyanis egy szolgáltatást, amely a készülékek elhagyása esetén jelenthet egy kisebb-nagyobb segítséget. A szolgáltatást a www.windowsphone.live.com weboldalon érhetjük el, a bejelentkezéshez egy Windows Live ID-re lesz szükségünk. Ezen a weboldalon a telefon megtalálására és zárolására irányuló funkciók mellett a SkyDrive-ra feltöltött képeinket is megnézhetjük, valamint a naptárunkat és a névjegyzékünket is menedzselhetjük.

A telefonunk alatti Find my phone feliratva kattintva juthatunk el a fent említett funkciókhoz. Érdekesség, hogy a régebbi ilyen jellegű kísérleteinket is számon tartja a program, a dátummal és a sikerességgel egyetemben. A legelső menüpont segítségével meghatározhatjuk, hol tartózkodik éppen a telefonunk; a pozíció bemérése körülbelül fél percet vesz igénybe, a tartózkodási helyet a mellékelt térképen is láthatjuk. A pontosság nem tökéletes, nekem körülbelül 100 méteres eltéréssel működött a dolog.

A telefont meg is csörgethetjük a Ring it opciót kiválasztva, ekkor egy percig hallgathatjuk a speciális csengőhangot. A prüntyögést természetesen meg lehet szakítani a készüléken. Ennél sokkal izgalmasabb a Lock funkció, amely a telefon lezárására szolgál. Be kell állítanunk egy négy számjegyből álló jelszót, valamint egy szöveges üzenetet (ez maximum 160 karakter hosszú lehet), amely a lezárt telefon képernyőjére kerül, valamint meg is csörgethetjük a ketyerét, hogy biztosan észrevegyék a dolgot. A rendszer nem engedi, hogy egyszerű számkombinációkat használjunk jelszó gyanánt (ilyen például az 1111 és az 1234); a számsort egyébként el is küldhetjük egy megadott e-mail címre, amit adott helyzetben érdemes is megtenni, nehogy véletlen elfelejtsük a beállított jelszót. A negyedik, Erase névre hallgató menüpont segítségével kiradírozhatjuk a telefon tartalmát; ehhez érdemes csak akkor fordulni, amikor a többi már nem segít, a mobil visszaszerzésére semmi esélyt nem látunk.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 16.0px 0.0px; line-height: 19.0px; font: 13.0px Arial; color: #272620}

A Settings, azaz beállítások aloldalon bekapcsolhatjuk, hogy a rendszer e-mail üzenetet küldjön nekünk a szolgáltatás igénybevételekor, valamint itt aktiválhatjuk az SMS alapú vezérlést is. Magán a készüléken is találunk pár erre irányuló opciót: a Settings menü Find my phone almenüjében turkálva bekapcsolhatjuk a tartózkodási hely periodikus mentését, valamint gyorsíthatunk is az eredmények küldésén.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények