Hirdetés

WP7 blog: Reflektorfényben a naptárfunkciók

A mobiltelefonos naptárkezelés manapság a kiemelt funkciók közé tartozik, ez az okostelefon-platformokon hatványozottan igaz. A személyes információk gondozása, azaz a PIM (az angol szaksajtó a Personal Information Management szókapcsolattal referál a fogalomra) egyre fontosabb szerepet kap a mobilvilágban, így a telefonkönyv és az üzenetkezelés mellett a naptár- és szervezőfunkciók is a rendszer szerves részét kell, hogy képezzék. Ma megnézzük, hogyan képzelték el mindezt Redmondban.

A Calendar névre hallgató naptárprogramot elindítva kapásból az aktuális napot és a hozzá tartozó teendőket láthatjuk, mely mellett két további nézetet kapunk. Az agenda fület kiválasztva egy listát kapunk, amely a feljegyzéseinket tartalmazza időrendi sorrendben, a month-ra kattintva pedig havi bontásban böngészhetünk a bejegyzések között. A szoftvert természetesen a főképernyőre is kirakhatjuk, az így kapott élő csempe, azaz live tile az egész sort elfoglalja, a tartalma pedig mindig a legközelebbi bejegyzés, valamint annak dátumát és idejét mutatja.

Új bejegyzést a new appointment névre hallgató menüpontban vehetünk fel, ezt az alul található, plusz jelet ábrázoló ikont megérintve varázsolhatjuk elő. Az egyes teendők alapvető mezőin (tárgy, hely, dátum és idő) kívül további információkkal is operálhatunk, melyeket a more details feliratú gombra kattintva érhetünk el. Megadhatjuk az esemény időtartamát, jelzéseket rendelhetünk a bejegyzésekhez és bejelölhetjük a résztvevőket; utóbbinál megadhatjuk azt is, hogy a részvétel kötelező (required), vagy opcionális (optional). Az úgynevezett állapot mezőt is kitölthetjük, amely természetesen a felhasználóra vonatkozik; az értékek a szabad (free), elfoglalt (busy), talán ráérek (tentative), és irodán kívül (ouf of office) négyesfogatból kerülhetnek ki. A bejegyzéseknél található, private feliratú dobozkát bepipálva priváttá varázsolhatjuk az adott bejegyzést, ekkor a telefon nem szinkronizálja a hozzárendelt fiókokkal, így a teendő csak a mobilról lesz elérhető.

Apropó szinkronizálás: a Windows Phone 7 naptárszoftvere két fiókszolgáltatót tud kezelni. Az egyik értelemszerűen a Microsoft saját megoldása a Live családon belül, a másik pedig a Google-féle Calendar. A fiókok kalibrálása pofonegyszerű, a felvétel után pedig színeket is rendelhetünk hozzájuk, így a bejegyzésekkel tűzdelt napok is némileg áttekinthetőbbé válnak.

dr. Kind

Előzmények