Hirdetés

WP blog: Nokia Xpress bemutató

A Nokia számos alkalmazással kedveskedik a Lumia készülékek tulajdonosai számára, melyek más gyártók készülékeire nem érhetőek el. Ilyen például az Xpress névre hallgató böngésző, amely a gyári Internet Explorer helyett kínál alternatívát. A funkcionalitás hozza a szintet, a motorháztető alatt pedig néhány különleges extra képesség is helyet kapott, ezeket mutatjuk be most.

A gyári browserrhez képest extra a beépített fordítás, ami 10 nyelven tud, de magyarul nem. A szavakat kijelölve kapásból rá is kereshetünk az adott kifejezésre az alul felugró panelen. A kedvenc oldalakat elmenthetjük könyvjelzőként (ez a Quick Links), a Magazine pedig a feliratkozott RSS-csatornáinkat jeleníti meg, ehhez értesítés is rendelhető.

Az igazán menő dolog viszont az adattömörítés, a lekérések a Nokia szerverein keresztül futnak át, a készülékre már a weboldalak csökkentett méretű változata érkezik. Ez igen jó hatással van az adatforgalomra, a finn gyártó szerint akár 85 százalékot is meg tudunk spórolni az Xpress használatával. Ezt a felhasználó is könnyedén nyomon tudja követni a beállítások között található data use pontban, nekünk ez most 81 százalékon áll. A nagy tömörítősdit leginkább a képek minősége sínyli meg, de ez három lépésben szabályozható.

Sajnos néhány probléma is adódott a használat során. Hiányzik a bekezdések oldalszélességnek megfelelő tördelése, ami főleg a WVGA felbontású készülékek esetén javít sokat a felhasználói élményen. Ezek mellett az app néhol nem helyesen jelenített meg bizonyos részeket, ám ezek főleg apróságok, többségük nem zavaró. Szintetikus teszteket is futtattunk, HTML5Test.com 239+2 pontot adott a maximális 500-ból, az Acid2 nem indult el, az Acid3 szintén nem adott tökéletes eredményt.

Összességében tehát azt lehet mondani, hogy az Internet Explorer egy fokkal jobb felhasználói élményt kínál, de adatforgalomban az Xpress a nyerő. A használatához egy Nokia gyártmányú telefonra van szükség, mely Windows Phone 8-at futtat; letölteni itt lehet.

 

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények