Csúcskategóriás fotósként azonosítja magát a Xiaomi 13T

Megérkezett Európába a Xiaomi 13T és 13T Pro, mellé befutott a Band 8 és egy új óra is. Gyors bemutató és hazai árak.

Két új okostelefonnal és két kiegészítővel bővíti kínálatát a Xiaomi. A termékek háromnegyede nem egészen új, lévén Kínában már piacon vannak nagyon hasonló konstrukciók: a Xiaomi 13T-t Redmi K60E néven, a 13T Prót Redmi K60 Ultraként ismerhetjük más kameraszettel és kisebb eltérésekkel, a Smart Band 8 pedig Smart Band 8 arrafelé is, viszont a kínai modellben van NFC, a most Európába érkezőben egyelőre nincs. Kérdésünkre, hogy ez miért van így, azt a választ kaptuk, hogy valószínűleg jön majd a Pro modell is NFC-vel (és Xiaomi Pay-jel), valamikor később. Aki így újonnan bemutatott Xiaomi eszközzel szeretne fizetni, annak a mai prezentáció negyedik termékét kell választania, a Xiaomi Watch 2 Pro okosórát. Ezen viszont nem Xiaomi Pay fizetési rendszer lesz, hanem Google Pay és Google Wallet, lévén az óra Wear OS 3.5-ös rendszert futtat.

Leica kamerák, elsőként a T-szériában
Leica kamerák, elsőként a T-szériában [+]

Kezdjük is ezzel gyorsan. A Xiaomi Watch 2 Pro egy telefon nélkül is használható okosóra, eSIM kapcsolatra képes. A tokozás 46 mm-es, most ebben az egy méretben küldi piacra a Xiaomi. A beépített kijelző kör alakú AMOLED, 466 x 466 pixellel és mindig éber funkcióval. A Snapdragon W5+ Gen 1-es platformra épül a Watch 2 Pro és mellé egy 495 mAh-s akkumulátor kerül, amivel három napnyi folyamatos működést ígér a gyártó. A Wear OS felületén minimális változtatásokat eszközölt a Xiaomi, de nem néz ki MIUI-nak az órán futó verzió.

A Watch 2 Pro fekete színben, fekete szilikon szíjjal
A Watch 2 Pro fekete színben, fekete szilikon szíjjal [+]

Abból kiderülhetett már, hogy adott az NFC, hogy fizetni is lehet az órával. Van még mellette Wi-Fi és Bluetooth, valamint GPS is, az óra alján pedig pulzus- és SpO2-mérő. A folyamatos pulzusmonitorozás mellett alvásfigyeléshez is használható az óra, valamint testösszetételt is képes számolni. EKG és egyéb extrák nincsenek, de a tokozás 5ATM minősítésű, szóval lehet benne úszni. Az óratok rozsdamentes acél, a szíj pedig 22 mm-es gyorskioldós csatot használ, gyárilag a Xiaomi szilikon és bőr szíjjal kínálja majd az eszközt. A kijelzőt Gorilla Glass edzett üveg védi. Két változatban kerül piacra, a Wi-Fi és GPS modell 269 euróért, az eSIM-es LTE hálózati kapcsolatra képes változat pedig 329 euróért. A bejelentéskor a magyar árakat és elérhetőségeket egyelőre még nem ismerjük. Frissítés: hazánkban az eSIM-es óra 129 990 forintért, a mobilhálózati kapcsolattal nem rendelkező modell 109 990 forintért lesz megvásárolható, várhatóan novembertől.

Wear OS 3.5 fut az órán, az érintőkijelző mellett az oldalán található két gombbal és a tekerhető/kattintható koronával irányíthatóWear OS 3.5 fut az órán, az érintőkijelző mellett az oldalán található két gombbal és a tekerhető/kattintható koronával irányítható Wear OS 3.5 fut az órán, az érintőkijelző mellett az oldalán található két gombbal és a tekerhető/kattintható koronával irányítható [+]

A Smart Band 8 kapcsán semmi újdonság nincsen, ugyanaz lesz itthon is, mint Kínában. Legfontosabb újításai: az 1,6 hüvelykes AMOLED panel 60 Hz-en frissít, van mindig éber kijelzése, a maximális fénysűrűség pedig 600 nit, amit ki tud magából préselni. A Band 8 is 5ATM minősítést kapott, így vízálló, képes szívritmust és SpO2-t mérni, két hétnél is tovább (16 nap) elmegy egy töltéssel a gyártó ígérete szerint. Rá lehet tenni nyakláncra meg futócipőre, a szíj pedig immáron nem egybeöntött gumi, hanem mágneses fülekkel csatlakozik, így cserélhető. Vannak a kínálatban fém, gumi, szövet és bőr szíj is. A dobozban standard szilikon szíjjal érkezik majd a termék, egyelőre erről annyit tudunk, hogy 49 euró lesz. Hazánkban 19 990 forintot kér majd el érte a Xiaomi, az értékesítés október elején indul.

Smart Band 8-as karkötők különböző szíjakkal
Smart Band 8-as karkötők különböző szíjakkal [+]

És akkor a telefonok. Ezek is Kínában már bizonyított modellek különbséggel a kamerarendszerben. A Xiaomi 13T és Xiaomi 13T Pro is Leica feliratot kaptak a hátlapra a német fotós céggel együttműködésben fejlesztett 7P aszférikus Summicron lencsék, illetve az év eleji 13-as szériában már látott Leica fotós stílusok (Autenthic és Vibrant) szoftveres megléte miatt. Egyezik a kameraszett a két telefonban, a főkamera 50 megapixeles, 24 mm ekvivalens, PDAF-et és OIS-t használ és f/1,9-es a blende. A 13T Pro modell képes akár 8K-ban is videózni, az alapmodellnél csak 4K elérhető, illetve a Pro támogatja a 10 bites LOG felvételek rögzítését és a LUT importálást, ez az erősebb hardvernek köszönhető. A másodlagos kamera is 50 megapixeles, ez egy teleobjektív kétszeres optikai nagyítással (50 mm) f/1,9-es fényértékkel és 5P lencsékkel. Emögött már nincs OIS, elektronikus stabilizálás segít be. A harmadik szenzor egy 12 MP-es ultraszéles (15 mm), mely f/2,2-es blendéjű, szintén 5P lencséket használ. Az előlapon egy 20 megapixeles kamera lyukad a kijelzőbe a telefonokon, ez is 5P lencséket kapott f/2,2-es fényértékkel, képes portrét rögzíteni, éjszakai mód is van hozzá és támogatja a HDR-t.

A háromkamerás rendszer nem tér el a sima és a Pro modell között
A háromkamerás rendszer nem tér el a sima és a Pro modell között [+]

Adott még a hátlapon természetesen a LED villanó, illetve vannak a szoftverben Leica fotós stílusok, melyeket a felhasználó egyedileg kiválaszthat. Ezen felül képes a szoftver 35 mm-re vágni a képet, van doksifotós mód 50 mm-el, valamint 90 mm-es lágy fókusz is. A szoftverben adott a Pro mód a kézi beállításokhoz.

Xiaomi 13T Pro a kézben
Xiaomi 13T Pro a kézben [+]

Kijelzőben sem különböznek a telefonok, mindkettőben 6,67 hüvelykes FHD+ felbontású AMOLED panel dolgozik. A képarány 9:20, ezen terül szét 1220 x 2712 pixel (446 ppi), és megvan a 144 Hz-es frissítésre a lehetőség. A Xiaomi azt ígéri, a panel tipikus fényessége 1200 nit, de a maximális érték 2600 nit. Megvan a Dolby Vision, a HDR10+ támogatás, a PWM pedig 2880 Hz-en dolgozik. A panelt Gorilla Glass 5 edzett üveg védi, a telefon pedig IP68-as védettséget élvez a porral és vízzel szemben. A készülékház mérete eltér attól függően, hogy műbőr (vegán bőr) vagy üveg a hátlap: 162,2 x 75,7 x 8,49 mm az üveg és 162,2 x 75,7 x 8,62 mm a műbőr. A 13T Pro üveg hátlappal 206 grammot, műbőrrel 200 grammot nyom, az alapmodell megegyező dimenziókkal 197 gramm üveggel és 193 gramm műbőrrel hátulján.

Műbőr vs. üveg. Egyértelmű, melyik szedi össze gyorsabban a maszatokatMűbőr vs. üveg. Egyértelmű, melyik szedi össze gyorsabban a maszatokat Műbőr vs. üveg. Egyértelmű, melyik szedi össze gyorsabban a maszatokat [+]

Hardverben és töltésben már vannak különbségek. Mindkét telefon a TSMC-nél készülő 4 nanométeres MediaTek szettre épít, a 13T Pro modellben a Dimensity 9200+ van Immortalis G-715 GPU-val és 12 GB RAM-mal, míg az alap 13T a Dimensity 8200 Ultrát használja, benne a Mali-G610-es GPU-val és 8 GB RAM-mal. A Pro modell kapott Wi-Fi 7-es modemet is, míg az alapmodell maradt Wi-Fi 6-on, mindkét telefonban megvan a Bluetooth 5.4, az 5G-sávok támogatása és a Dual SIM lehetősége. A telefonok Android 13 alapú MIUI 14-es felülettel érkeznek a piacra, a Xiaomi négy új Android főverziót és öt évnyi biztonsági támogatást ígér a készülékekhez.


[+]

Mindkét modell sztereó hangszórókat kapott, van rajtuk infravörös port, 3,5 mm-es audio csatlakozó viszont nincsen. Az akkumulátor 5000 mAh-s mindkét modellben, ám a 13T Pro támogatja a 120 wattos gyorstöltést, ezzel s szemben a 13T “csak” 67 wattos töltőt kap a dobozba. A modellekhez jár a fali adapter továbbra is, a Xiaomi környezetvédelmi törekvésként a bőrszerű hátlapok anyagát újrahasznosított műanyagból készíti. Hazánkban műbőr hátlappal a kék színű modellek lesznek elérhetők, illetve a fényes, maszatokat gyorsan gyűjtő fekete üveg hátlapos változatok.

Hazai elérhetőség

Magyarországon mindkét készülék hivatalos forgalmazásba kerül, október 4-én indítja a Xiaomi az értékesítést a kiskereskedelmi csatornákon. A Xiaomi 13T 8/256 GB-os kivitelben lesz megvásárolható 239 990 forintért, a 13T Pro 12/512 GB-os kiszerelésben érkezik 339 990 forintos áron hazánkba. A 13T Pro telefont* október 4-e és 17-e között megrendelők egy Xiaomi Electric Scooter 4 Go elektromos rollert kapnak ajándékba (a készlet erejéig). A 13T Próból és a Band 8-ból tesztkészülék is van már nálunk, hamarosan jön róluk részletes anyag.

*Korábban tévesen szerepelt, hogy mindkét telefon mellé jár a roller az előrendelőknek, csak a Pro változat mellé adja a Xiaomi.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés