Zoomkamerát demózott az Oppo

Nem a zoomtartományon, hanem a mozgó lencsén van a lényeg, az új kamera a Reno 10x Zoom utódjával debütálhat.

Mivel a zoom szó többek között gyors mozgást, a zoomkamerák a fotográfiában pedig változtatható fókusztávolságú lencséket jelentenek, igazából a jelzőt az okostelefonok fix gyújtótávolságú, 50 mm feletti optikái esetében kényszerűségből használjuk. Mindenki érti, hogy az Oppo Reno 10x Zoom periszkópos kamerájára váltva (130 mm) jócskán bele lehet nagyítani a főkamera látószögébe (26 mm), még ha ez részben digitális rásegítéssel történik.

A Reno 10x Zoom folytatására már a TENAA rendszeréből is érkeztek utalások, most pedig az Oppo demózott egy új periszkópos, prizmákkal megáldott rendszert, amely nem a fókusztávolság növelésével, hanem annak szabályozásával vívja ki a zoomlencse jelzőt.

Egy telefon látószögei az ultraszéles kamerától kezdve a 135 mm-es optikáig
Egy telefon látószögei az ultraszéles kamerától kezdve a 135 mm-es optikáig

A hételemes rendszer nem olyan bonyolult, mint a P40 Pro+ 240 mm-es megoldása, cserébe két csoport üveg mozgatásával a gyújtótávolság 85 és 135 mm, ekképp pedig a főkamerához viszonyítva a nagyítás 3,3x és 5,2x-es érték között mozoghat, f/3,3 és f/4,4-es blende mellett.

Hibrid zoom 85 mm-en és optikai zoom az Oppo új rendszerével
Hibrid zoom 85 mm-en és optikai zoom az Oppo új rendszerével

Az Oppo a szenzor oldaláról is tud pár trükköt: a rendszer 32 megapixeles quad-Bayer szűrőt használ 4:1-es pixel binning feldolgozással, és ügyes összefésülő algoritmussal elvileg a 280 mm-es hibrid zoom is kellően jó minőséget szül. Bedobott a gyártó a közösbe pár példát, igaz: ezek nem elég nagy felbontásúak, hogy teljes valójában meg lehessen ítéli a minőséget. Viszont jól demonstrálják a példák jobbra az előnyt a hagyományos hibrid nagyítással szemben.

Komoly előny részletességben 85 mm-en, az Oppo friss kamerájával (jobbra)
Komoly előny részletességben 85 mm-en, az Oppo friss kamerájával (jobbra)

Amennyiben a lencserajzolat minden elérhető nagyítás esetében megfelelő lesz, akkor ez lehet a mobilos zoomkamerák jövője. A Reno Zoom 10x folytatását ugyan még nem erősítették meg hivatalosan, a fenti szervnél a telefon mindenesetre 6,5"-es FHD+ AMOLED panellel és 3945 mAh-s teleppel járt, a megjelenés pedig heteken belül esedékes lehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Oppo

Előzmények

Hirdetés