Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • i2k

    senior tag

    [link] - Nemzeti vészhelyzet a túl kevés gyerek miatt Dél-Koreában

    "...jelenleg Dél-Koreában a legalacsonyabb a nők termékenységi rátája az egész világon. 2023-ban 0,72 szülés jutott egy nőre, míg egy évvel korábban ez a szám még 0,78 volt. A szakértők szerint 2,1 a demográfia kívánt értéke, ez alatt megindul a lakosság csökkenése. Ázsiában Japán indult meg először ezen az úton, amelyen azután a lejtmenetben Dél-Korea megelőzte. Már az 1,4 milliárd lakosú Kínában is csökken a népesség. Mindhárom ország gazdasági csodát produkált, de ez teljes mértékben megváltoztatta a család szerepét a társadalomban: a párok egyre kevesebb gyereket vállalnak."

    "Dél-Koreában, Japánban és Kínában az erős nemzeti öntudat miatt nem terveznek jelentős bevándorlást, emiatt viszont csökken a munkaerő-kínálat, ami fékezi a gazdasági növekedést. Kínában ez még nem oly szembeötlő, hiszen több százmilliós munkaerő-tartalék él még a falvakban, de Dél-Koreában és Japánban ez már komoly gazdasági-társadalmi probléma, amely ellen kétféleképpen védekeznek. Az egyik a robotok szerepe, a mesterséges intelligencia felhasználása, a másik pedig a munkaerő szerződéses importja, amely – Magyarországhoz hasonlóan – a vendégmunkásokat csak átmeneti időre alkalmazza, és nem teszi lehetővé családok letelepedését."

    +

    "“Japán már a szakadék szélén áll, mert lassan már nem lesz elég ember a társadalmi funkciók ellátására” – kesergett Kishida Fumio miniszterelnök tavaly januárban. Bejelentette egy gyerek- és családügyi hivatal megalakítását. Ennek kettős célja van: a gyereket vállaló családok támogatása és a gyerekek egészségének javítása. “Célunk az, hogy megakadályozzuk a gyerekszám csökkenését , és olyan társadalmat teremtsünk, ahol az emberek szívesen házasodnak és nevelnek fel gyerekeket” – idézi hivatal programját a CNN gazdasági rovata."

    [ Szerkesztve ]

    A világ játékosai meg minden szarra ráugranak - perverz/katasztrófa kíváncsiságból, elfogultságból, vagy csak a puszta "csillogóan új tehát kell" elv mentén, miközben 80+%-ban mindenkinek 100 - 2000 végigjátszatlan játéka van minden platformon.

Új hozzászólás Aktív témák