Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cinemazealot

    addikt

    válasz amargo #19997 üzenetére

    Nem biztos, hogy jól értem... :B Tehát ha van áram, akkor az SPS és az APC is hálózatról üzemelne, viszont áramszünet esetén az APC bemenete a relé által átkerülne az SPS kimenetére? Ha így gondoltad, akkor elgondolkoznék a következőkön:

    (1) Az APC mindaddig lazsálni fog, amíg az SPS-ben van szufla, miután pedig az SPS lemerült, az APC átvált akkumulátoros üzemre, de addigra az SPS-re kötött többi fogyasztó már nem fog élni.

    (2) Az SPS kimenetét pont az áramszünet bekövetkeztének pillanatában terheled meg az APC-vel és az arra kötött többi fogyasztóval, amit kérdéses, hogy az SPS hogyan fog kezelni. Simán elviszi? Vagy az esetleges tranziensek miatt pillanatnyi túlterhelést fog jelezni, ne adj' Isten, le is kapcsol?

    (3) A reléd az APC reléjével fog versenyt futni, ami megint csak kérdéses, hogy milyen tranzienseket fog előidézni: Amíg van hálózat, addig a reléd és az APC is arról megy. A hálózat eltűnésének pillanatában a reléd átváltja az APC-t az SPS kimenetére, de lehet, hogy addigra az APC (ha ő a gyorsabb) már átváltott akkumulátoros üzemre. Viszont amint átkerül az SPS kimenetére, az APC visszaáll hálózati üzemre és megterheli az SPS-t (a fogyasztóival és a saját töltő üzemi terhelésével). Nyilván a UPS-ek elméletileg fel vannak készülve az ilyen pillanatnyi áramszünetekre is, csak kérdés, hogy ez mennyire számít nagyobb igénybevételnek, mint amit egyébként a hálózattól kapnának.

    (4) Egy áramszünet elmúltával az akkumulátorosról hálózati üzemre történő visszaállás pillanatában a váltó érintkezős reléd két állása között ott van a hálózat és az SPS által generált szinuszos jel (hiszen lehet, hogy az SPS a hálózat visszaérkeztekor még kicsit kivár a visszakapcsolással). Ha ez a két feszültség épp ellenfázisban van egymással (ami simán előfordulhat, hiszen az SPS nem online készülék, az invertere fázisfüggetlen a hálózattól), akkor a két érintkező között ott lesz a szinuszos lefutású 230 V-os effektív értéknek megfelelő csúcsérték kétszerese, azaz 2 × √2 × 230 V = ~650 V. Ha a relédet nem jól választod meg, és nem elég gyors vagy nem elég ügyesen olt a szikraköze, akkor előfordulhat, hogy egy pillanatra az SPS kimenetére ráterhelődik a hálózat. Hadd ne ecseteljem, ez mivel járna! :)

    Ha mindenáron kombinálni akarod a két UPS-t, akkor simán kösd rá az SPS-re az APC-t! Amíg az SPS-ben van élet, addig az APC lazsálni fog. Ha pedig az SPS lemerül, az APC átvált a saját aksijára. Kérdés, hogy a hálózat visszatértével az SPS visszakapcsol-e magától, hogy az APC ne maradjon lógva.

Új hozzászólás Aktív témák