A Bluetooth kapcsolatot javítja az új MariSilicon Y

Az Oppo új chipje most a vezeték nélküli hangátvitelre fókuszál.

Az Oppo Inno Day 2019 óta az az esemény, ahol a gyártó bemutatja a legújabb innovációit. Tavaly a hajtogatható telefon, az okosszemüveg és a MariSilicon X chip volt főszerepben, ez utóbbi a képalkotás és a videózás kapcsán kínált extra lehetőségeket, amelyeket láthattunk a már tesztelt Find X5 Próban. Idén a MariSilicon család (amely vélhetően csak nálunk hangzik viccesen) új taggal bővült, a MariSilicon Y ugyanis egy Bluetooth chip.


[+]

Az Oppo azt mondja, hogy szerintük a Bluetooth nem elég jó jelenleg, szóval az új chip segítségével 12 Mbps adatátviteli sebességet tudnak elérni, ami 50%-kal magasabb érték, mint általában. A cél az volt, hogy ultramagas felbontású, veszteségmentes hangot tudjanak átvinni. Ehhez nem csak az adatátviteli kapacitást kellett növelniük, hanem kodeket is fejlesztettek, Ultra Resolution Lossless Codec lett neki a neve. Ez 24-bit/192 kHz paraméterű, veszteségmentes zenét ígér az Oppo szerint. Ennek érdekében a MariSilicon Y chipben NPU is van 590 GOPS számítási teljesítménnyel. Ezzel képesek arra, hogy AI segítségével azonosítsák az egyes hangszereket a zenékben, aztán ezeket akár térben ide-oda lehet pakolgatni.


[+]

Az Oppo szerint a fogyasztás és a méret is kicsi, vagyis hosszabb ideig lesznek képesek az eszközök az audió átvitelre. Jelenleg viszont ott tartunk, hogy bemutatták a chipet, de termék még nem készült hozzá. Az is nyilvánvaló, hogy az egész csak akkor fog működni, ha a telefon és a headset is ezt a megoldást használja, illetve maga a hagfájl is URLC kódolással rendelkezik, vagyis az Oppónak elég sokat kell ahhoz tennie, hogy meggyőzze az iparági szereplőket, hogy használják ezt a megoldást, ráadásul arról egyelőre nem esett szó, hogy más gyártók használhatják-e majd ezt a chipet a jövőben. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a csúcskategóriás Oppo telefonokban ez megjelenik, a gyártó pedig bizonyára kínálni fog kompatibilis headsetet is hozzá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Oppo

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés