Beszántja chiptervező részlegét az Oppo

Zuhanóban az okostelefon eladások, az Oppo becsukja a MariSilicon fejlesztésével foglalkozó Zekut.

Kína egyik legnépszerűbb okostelefon-márkája beszünteti Zeku egysége működését. A szóban forgó márka az Oppo, a Zeku pedig 2019-ben alapított részleg, melynek feladata saját chipek tervezése volt a felső kategóriás Oppo okostelefonokba. A lapkák közül a MariSilicon X NPU és ISP, valamint a MariSilicon Y audiochip lett bemutatva és került piacra, jelen állás szerint a lista nem is bővül a továbbiakban. A hírt elsőként közlő South China Morning Post cikke szerint az Oppónál elvetették azokat a terveket is, miszerint SoC-t fejlesszenek házon belül.

A BBK Electronics ernyője alá tartozó Oppo képviselője a Reutersnek azt nyilatkozta, a világgazdasági helyzet és az okostelefon-ipar bizonytalansága miatt kellett meghozniuk ezt a nehéz döntést, a hosszú távon fenntartható fejlődés érdekében. A Zeku működése alatt kétszáz szabadalmat védetett le, az Oppo 1,4 milliárd dollárnyit költött az egységre.

A MariSilicon X tulajdonságai
A MariSilicon X tulajdonságai [+]

Okostelefon-piacként a világ legnagyobbjának számító Kína továbbra is küzd az elmúlt évek zuhanásának helyreállításával. 2022-ben 14%-ot estek az eladások, egy évtizede először 300 millió alá eső leszállított darabszámmal. A 2023-as első negyedévben pedig további 11%-ot csökkentek (YoY) az eladások, alig 67 millió leszállított telefonnal Kínában, mindezt úgy, hogy az Apple a legnépszerűbb márkaként a kínai piac 20%-át uralta. Nem segíti az Oppo helyzetét az sem, hogy szabadalomsértés miatt a legnagyobb nyugati piacukon, Németországban bíróság kötelezte a márkát eladásaik beszüntetésére, s ugyanezen okok miatt több európai országban folyik még bírósági ügy, felmerültek olyan hírek is, hogy Franciaországból kivonul a márka. Magyarországról a hivatalos jelenléttel eltűnte, az Oppo telefonok értékesítésének helyzete is kérdéses.

Egy Oppo márkabolt Kínában
Egy Oppo márkabolt Kínában [+]

De nem segíti az Oppo helyzetét az sem, hogy tavaly októberben az Egyesült Államok még szigorúbb korlátozásokat vezetett be a Kínába irányuló chipeladásokra, a kínai márkáknak különleges licenceket kell megszerezniük ahhoz, hogy amerikai cégek által gyártott lapkákat használjanak. Idén januárban pedig az USA mellett Japán és Hollandia is bevezetett olyan szankciókat, melyek megnehezítik vagy korlátozzák a kínai cégek hozzáférését olyan kulcsfontosságú chipgyártási technológiákhoz, melyeket például a világ egyetlen litográfiai gépgyártója az ASML, vagy a Nikon és a Tokyo Electron birtokol.

Az Oppo két legfrissebb nyugaton is megjelent okostelefonja, a Find N2 Flip és a Find X6 Pro a MediaTek és a Qualcomm lapkáit használta, ahogy a testvérmárka OnePlus is Qualcomm lapkára építette új készülékét.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Oppo

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés