A kínai 4G chipset piac fele a MediaTeké lehet

Sokat fejlődött a tajvani MediaTek a teljesítmény terén, jelenleg például az MT6752-es SoC jobb benchmark-eredményeket produkál, mint a szintén nyolc Cortex-A53 magos Snapdragon 615, az MT6732 pedig a négymagos Snapdragon 410-zel kel versenyre sikeresen. Ennél fontosabb azonban, hogy a 4G-s hálózatok támogatása már alaptudás, a most bejelentett új chipsetek (Helio X20, Helio P10) pedig Cat.6-os modemet kapnak majd villámgyors, 300 Mbps-os letöltési sebességgel.

A
4G-s MediaTek rendszerchip lapul a Sony Xperia E4g hátlapja alatt (MT6732) [+]

Éppen ezért az elemzők a MediaTek elképesztő előretörésére számítanak a 4G-s SoC piacon a legnépesebb országban, a Kínai Népköztársaságban. A DigiTimes úgy tudja, hogy a MediaTek az említett piac egyötödét uralja jelenleg, ez a szám a már említett chipsetek, illetve a nemsokára elérhető Helio X10 (MT6795) közbenjárásával azonban 50% fölé ugorhat az év második felére. A kínai piacon egyébként eddig is erős volt a MediaTek, az új SoC-kkel pedig már sikerült olyan tradicionális gyártókat is megnyerni maguknak, mint a japán Sony (Xperia E4g) vagy a tajvani HTC (pl. One E9+).

A HTC E9+ is MediaTek rendszerchippel érkezik (MT6795M)
A HTC E9+ is MediaTek rendszerchippel érkezik (MT6795M) [+]

A következő cél a nyugati piacok elárasztása lehet a Helio chipekkel, amelyben a UBS elemzője szerint elsősorban a kínai márkák elterjedése segíthet, így a Huawei, a Xiaomi, a OnePlus, a Lenovo és a Coolpad kütyük amerikai és európai előretörése. Eric Chen úgy gondolja, hogy a MediaTek azzal járhat a legjobban, ha kitart a kínai márkák mellett, a Meizu például kiemelten fontos partner, sőt, olyan hírek is megjelentek már, hogy a tajvaniak komolyan befektettek a feltörekvő gyártóba, amelyet már a Nokiával is összefüggésbe hoztak. David Ku, a MediaTek pénzügyi vezetője a Forbesnak elmondta, hogy a chipset gyártónak a feltörekvő piacok, mint az Afrikai vagy Közép-Ázsiai legalább annyira fontosak, mint a már telített régiók. A tajvaniak tehát globális dominanciára kívánnak törni, és az alapok megvannak a sikerhez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés