A műhold az új 5G

Az iPhone 14 mellett a Mate 50 is kommunikálhat a műholdakkal. Bejelentkezett az Android és Elon Musk is.

Míg az 5G a nagyobb lélekszámú területeken az adatsebességet és a kapcsolódott mobil- és IoT eszközök számát hivatott drasztikusan megnövelni, bőven maradtak fehér foltok a földbolygónk területének jelentős részén, ahol vagy nincsen semmilyen hálózati kapcsolat, vagy a méregdrága műholdas megoldásért közvetlenül az érdeklődőnek vagy közvetetten és aranyárban a repülőgép vagy a hajótársaságnak kell fizetni. A Garmin Inreach jó példa egy olyan műholdak kommunikátorra, ami nem éppen drága, de kétirányú kommunikációjával életet menthet, ha a vadonban vagy az expedíción probléma áll elő, zsebtelefonunk ugyanakkor nem képes a több száz vagy ezer kilométerre lévő szatellitekkel kommunikálni (a GPS műholdak jelének egyoldalú fogadása teljesen más technológia.)

A SpaceX és a T-Mobile víziója a közeljövőre: műholdas adatcsere a piacon lévő mobilokkal
A SpaceX és a T-Mobile víziója a közeljövőre: műholdas adatcsere a piacon lévő mobilokkal [+]

Legalábbis egyelőre, mert a minap az amerikai T-Mobile és Elon Musk űrvállalata, a Space Exploration Technologies Corporation (ismertebb nevén: a SpaceX) bejelentette, hogy második generációs Starlink műholdjaik speciális hardverrel képesek lesznek adott méretű területen több ezer ma forgalomban lévő okostelefonnal kommunikálni egyidejűleg, speciális hardver szüksége nélkül. A műholdak földfelszíni hálózati lefedettséget szimulálnak majd erősen korlátozott adatrátával, a telefon pedig egy konszenzusos, hardverileg már támogatott sáv kapcsolódik fel úgy, mintha egy hagyományos adótoronnyal kommunikálna egy rakás, alacsony föld körüli pályán repesztő szatellittel szemben. Ehhez kifejezetten érzékeny antennákra lesz szükség, hiszen nem egyszerű a telefonok gyenge jelét messziről és mozgás közben fogni, de ez legyen már a mérnökök problémája.

Az iPhone 14 előzetese a csillagos égen rajzolja ki az Apple logót
Az iPhone 14 előzetese a csillagos égen rajzolja ki az Apple logót [+]

Ez mondjuk bétás szolgáltatásként is csak jövő év végén lehet elérhető a leghamarabb, ha addig a SpaceX kellő mennyiségű műholdat képes felbocsátani és a partnerével az FCC-től megfelelő engedélyt kapnak, és akkor is észak-európai elérhetőséggel, illetve kezdetben SMS üzenetek, majd MMS, és hanghívás továbbításával érdemes számolni, tehát nem kap az 5G nagy sebességű ellenfelet a magasból (ez volna a Starlink földfelszíni szolgáltatása, ahhoz viszont vevőegység és drága előfizetés is kell). Az iPhone 14 kapcsán viszont már többször szóba került olyan speciális hardver használata (illetve olyan hálózati sáv támogatása), amely limitált műholdas kommunikációt tehet lehetővé már most föld körüli pályán lévő szatellitekkel.

A Huawei részéről is érkeztek célzások a Mate 50 Pro űrkompatibilitására
A Huawei részéről is érkeztek célzások a Mate 50 Pro űrkompatibilitására

Hacsak a Huawei a Mate 50-nel elébük nem megy: a márka a hivatalos kommunikációjában az ég irányában történő kapcsolatra céloz, és a bemutató – hogy, hogy nem – szeptember 6-ával pont egy nappal az Apple eseménye előtt lesz megtartva. Az amerikai és a kínai márkának nem a SpaceX lesz a partnere, lévén az első kompatibilis műholdak a texasi Starbase kisvároskában dekkolnak, a fellövésükre szánt Starship űrhajó ugyanis még a tesztköröket végzi, és a világszintű lefedettséghez több ezer Starlink V2 szatellitet kell majd fellőni, ami nem lesz meg pár hónap alatt.

Az Apple a Globalstarral szerződhetett le, és első körben SMS küldésre lehet az együttműködés gyümölcse olyan helyeken, ahol nincs földfelszíni mobilhálózati lefedettség. Ehhez a Macrumors szerint nem lesz szüksége a két félnek az FCC különengedélyére, amivel a SpaceX és a T-Mobile még nem rendelkezik és nem lesz egyszerű menet beszerezni. A Huawei műholdas partneréről és technológiájáról egyelőre nem sokat tudni, ha viszont ez sem volna elég, Hiroshi Lockheimer, a Google alelnöke és szoftverfejlesztési agya szintén az iPhone 14 premierje előtti napokban közölte: azon dolgoznak, hogy a műholdas adatkapcsolatot az Android 14 jövőre natívan támogassa. Egyébként sem alaptalan más márkától és a nagy chiptervezőktől olyan hardverre számítani, amely a már meglévő konstellációkkal korlátozott adatcserére képes, és persze erre is lehet majd reklámhadjáratot építeni vagy a magas felárat indokolni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés