Asszisztensrendszerekben fejlődött a legtöbbet az új Octavia

A Volkswagen konszern legutóbbi fejlesztéseivel legutóbb tavaly december találkoztunk, amikor a ŠKODA Kodiaq bemutatóján a cseh mérnökök megmutatták nekünk a Magyarországon még nem elérhető okostelefonos alkalmazásukat. Épp ezért különösebb elvárások nélkül mentem el Portóba, a faceliftes Octavia hivatalos sajtóeseményére, ahol a terv az volt, hogy magát az utazást örökítem meg, lévén az olvasóink valószínűleg hozzánk hasonlóan érdekesnek találják, hogy mi is történik egy ilyen rendezvényen. Ennek köszönhetően meg is született az alábbi videó, ahol az autós újságírással kapcsolatos alázatot talán egy kicsit túlzásba vittem a vlog jelleg miatt; ennek oka, hogy a Speedshopnak köszönhetően kaptunk egy DJI Osmót, ami a Mobile World Congressen nagyon jól fog jönni, de elég volt Portugáliába elvinnünk ahhoz, hogy egyértelművé váljon: a szerkesztőségnek szüksége van egy ilyenre, óriási ugrást jelent a videókban.

Ennél azonban eggyel fontosabb, hogy magáról az autóról is van mit írni, hiszen bár a Kodiaqban is elérhető (lesz) az új, 9,2 hüvelykes, Full HD felbontású megjelenítőt használó infotainment, mi effektíve csak itt láttuk először. A sajtótájékoztató alatt egyébként Magellan néven emlegették a rendszert, de ennek utólag írásos nyomát nem találtuk, úgyhogy talán csak egy belső fejlesztési névről van szó, mindenesetre mi így fogjuk hívni, illik hozzá. A Magellánt a Kodiaq és az új Octavia is megkapják majd, opciósan, hiszen kérhető az autókba egy kisebb és gyengébb, 8 hüvelykes megjelenítő is. A Kodiaq magyarországi konfigurátorában egyelőre nem érhető el ez az extra, úgyhogy a felár pontos összege ismeretlen, de az biztos, hogy a 9,2 hüvelykes megjelenítő szebb, mint amiket az általunk tesztelt járművekben korábban láthattunk. A sebességével nincs gond, nagyon reszponzív, és végre a képminőség is makulátlan, nagyon szépek a színek, nincsenek recés élek, ráadásul a napfényben való olvashatóság is szuper. A funkcionalitás is szuper, minden személyre szabható, ráadásul Android Auto, Apple CarPlay és MirrorLink támogatás is van, egyszerre.


[+]

Az USB-csatlakozók ezzel összhangban fejlődtek, a korábbi 1 Amper helyett az első és a hátsó nyílások is 2,1 Ampert tudnak leadni, ami megfelel a kor igényeinek, képesek tölteni a telefont akár navigáció közben is. A töltés kapcsán újdonság a Qi megjelenése, a megtelelő telefont a megfelelő helyre rakva automatikusan indul a vezeték nélküli töltés, ami nagyon kényelmes dolog. A mobilalkalmazás nem sokat változott december óta: távolról vezérelhető a központi zár, megszólaltatható a kürt, bekapcsolható a lámpa és a fűtés. Korlátozni lehet az autó mozgását is, előre meg lehet adni például olyan területeket, ahova a jármű nem mehet be; ilyenkor persze nyilván nem áll le a motor, de az alkalmazás egy értesítéssel jelzi, hogy nem várt esemény történt. Ugyanilyen értesítések sebességhez is köthetők, megnézhető az autó fogyasztása és egyéb alap adatai. A tolatókamera képe azonban továbbra sem nézhető meg távolról, pedig a facelifest Octaviába új, a korábbinál szebb képet adó egység került. Várhatók viszont fejlesztések, a távolról indítható fűtés és hűtés például még idén elérhető lesz. Maga a mobilalkalmazás pedig pár hónapon belül érkezik Magyarországra, vagy az új Octavia, vagy a Kodiaq kapcsán lesz elérhető abban a pillanatban, amikor a Magellan is rendelhető extrává válik.

Volt kint egy hivatalosan nem bejelentett Octavia RS is, amit sajnos nem tudtunk kipróbálni.
Volt kint egy hivatalosan nem bejelentett Octavia RS is, amit sajnos nem tudtunk kipróbálni. [+]

A felsoroltakon túl említésre méltók a különféle vezetést segítő rendszerek, az Octaviában élesben is ki tudtuk próbálni a kimondottan finoman operáló sávtartást és az adaptív tempomatot is, amelyek kombinációjával elég kényelmes és feltehetően biztonságos volt az az autópályás vezetés. A konszern persze nem csak ezen az úton jár, az Octaviával szinte egyszerre mutatták be a faceliftes Volkswagen Golfot is, amelyben alapjaiban más infotainment érhető el, hamarosan arról is írunk.

Bocha

  • Kapcsolódó cégek:
  • Skoda

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés