IFA 2022: Megnéztük a Huawei új táblagépét

A MatePad Pro 11 is megérkezett a MatePad Pro 12,6 mellé az európai piacra.

Új táblagép jön a Huaweitől, mely mostanra megszokott módon csak félig-meddig új, hisz Kínában egy ideje már debütált modellről van szó. A MatePad Pro 11 július végén mutatkozott be, a táblagépen HarmonyOS fut a HMS keretrendszerrel, a hardver kétféle specifikációban készül, a Snapdragon 888-as SoC-vel szereltek voltak, így valószínűleg ezt lehet majd megvásárolni is. De a nyers technikai adatokról már írtunk korábban, így inkább a berlini IFA-n kiállított darabok személyes tapasztalatai jönnek most. Kézben fogva rendkívül könnyűnek érződik a gép, a hátlap bőrt imitáló borítása és a fém keret pedig kellemes hatást kelt. A kör alakú kameraszigetet személy szerint nem a kedvencem, de értem, hogy egységesíteni akarja a cég a dizájnnyelvet minden termékükben, egyértelmű az utalás a P50 Próra.

A MatePad Pro 11 kameraszigete egyértelműsíti, hogy itt a P50 Pro rokonáról van szó.
A MatePad Pro 11 kameraszigete egyértelműsíti, hogy itt a P50 Pro rokonáról van szó. [+]

Az előlapi kamerára viszont már funkcionalitásában is kihat a dizájn, a 13 megapixeles szenzor táblagép bal felső sarkába került egy apró lyukban a kijelzőbe vágva. Ez egész addig oké, amíg az ember csak egy-egy szelfihez vagy arcalapú feloldáshoz használná, viszont videokonferencián részt venni már kicsit furcsa szögből lehet így. A cégnek van egy szoftveres megoldása erre, ami megpróbálja középpontban tartani a beszélőt hívás közben, egyelőre kipróbálni nem tudtuk.

Huawei MatePad Pro 11
Huawei MatePad Pro 11 [+]

A demó részen a PC-vel történő összekapcsolást és egyidejű használatot sikerült viszont megnézni, a külön megvásárolható M-Pencil érintőceruzával rajzolgattunk és kattintgattunk egy kicsit. A számítógéppel összekötve a táblagép minimális beviteli késéssel dolgozik, amikor alapvető dolgokról beszélünk, például görgetés, könyvtárak közti navigálás, de a szövegbevitel vagy a rajzolás már nem instant történik, hanem szemmel látható másodperces csúszással.

MatePad Pro 11 számítógéppel összekötve.
MatePad Pro 11 számítógéppel összekötve. [+]

Az M-Pencil egyébként kényelmes, mágnesesen csatlakozik a táblagéphez, itt is a gép oldalához, a 11 hüvelykes modell viszont nem jelzi, hogy tölt-e a ceruza, a 12,6 hüvelykes MatePad Pro azonban igen, egy LED villan fel és világít zölden, amikor a csatlakoztatott ceruza energiát vesz fel.

Aprócska LED a MatePad Pro 12,6 előlapi kamerája mellett.
Aprócska LED a MatePad Pro 12,6 előlapi kamerája mellett. [+]

Árazásról a kisebb modell kapcsán információkat is adott a cég, a 11 hüvelykes MatePad Pro 649 euróért kerül forgalomba. Ceruza és mágnesesen csatlakoztatható billentyűzetes tok mindkét méretű MatePadhoz készül. A 12,6 hüvelykes modell ugyanakkor érdekesebb kicsivel, hiába ez a Kínában és Európa egyes országaiban is régebb óta elérhető táblagép. A táblagépet a HiSilicon Kirin 9000E hajtja, konzervatívabb külsőben, a P40 Prót idéző hátlapi kamerasziget és a keretben a hosszanti oldal közepére elhelyezett előlapi kamerával.

Huawei MatePad Pro 12,6Huawei MatePad Pro 12,6 Huawei MatePad Pro 12,6 [+]

Támogatott itt is a több ablakos mód, az új HarmonyOS pedig azt is lehetővé teszi, hogy a főképernyőre interaktív widgetek kerüljenek egymásra, lebegő nézetben menjenek alkalmazások egymás felett, demó alapján asztalibbnak érződött az egész kezelőfelület anélkül, hogy teljesen asztalinak próbálta volna magát eladni, mint például a Samsung DeX. A MatePad Pro 12,6-ról itt írtunk technikai paraméteres bemutatót, az eszköz a valóságban vékony, a lekerekített szélekkel és a bőrszerű hátlappal kézben tartani is kényelmes.

A MatePad Pro 12,6 méretéből adódóan kisebb laptopnak érződik a tokban, de nem túl nehéz ahhoz, hogy az ember akár kézben tartva használja.A MatePad Pro 12,6 méretéből adódóan kisebb laptopnak érződik a tokban, de nem túl nehéz ahhoz, hogy az ember akár kézben tartva használja.A MatePad Pro 12,6 méretéből adódóan kisebb laptopnak érződik a tokban, de nem túl nehéz ahhoz, hogy az ember akár kézben tartva használja. A MatePad Pro 12,6 méretéből adódóan kisebb laptopnak érződik a tokban, de nem túl nehéz ahhoz, hogy az ember akár kézben tartva használja. [+]

A gyártó szerint a mágneses billentyűzettel és a ceruzával a táblagép egyszerre lehet klasszikus irodai és kreatív munkaeszköz, Németországban jelenleg jár is mindkettő a MatePad Pro 12,6 mellé 799 eurós áron. Arról egyelőre nem kaptunk információt, hogy hazánkba érkezik-e bármelyik táblagép.

Utazásunkat a Yettel Magyarország támogatta.

Azóta történt

  • Feltűnt a Huawei Matepad C5e

    Egy átnevezett Huawei Matepad SE-ről van itt szó, amit a gyártó weboldalán már Kínán kívül is felvettek a portfólióba.

  • Matt lett a Mate

    Új változat készül a Huawei MatePad 11,5 táblagépből, matt felületű kijelzővel.

Előzmények

Hirdetés