Megérkezett a 10. generációs iPad

A14 Bionic SoC, 10,9 hüvelykes kijelző, nincs főgomb, de van USB-C és okos csatlakozó.

Kezdjük a legfontosabbal: ez az első iPad, melynek kijelzőt körülölelő keretben a hosszanti oldal közepére, tehát fekvő tájolásba került a kamera. Egy 12 MP-es, 122 fokos ultraszéles látószögű kameráról van szó f/2,4-es fényértékkel, FHD videofelvétellel, illetve a rivaldafény funkcióval. A kamera áthelyezése jól reprezentálja az iPad teljes újratervezését, vagyis kvázi teljes újratervezését, hisz ezt a formát már évek óta ismerjük az iPad Pro, az iPad Air, illetve az iPad Mini személyében.

Az új iPad (10. generáció) beilleszkedik a többiek közé a négyzetes formával.
Az új iPad (10. generáció) beilleszkedik a többiek közé a négyzetes formával. (forrás: Apple) [+]

Az alap iPadet fekvő tájolásban történő használatra szánja az Apple, a termékfotók java részén is így tartják a táblagépet, melyhez új Magic Keyboard billentyűzetet is terveztek. Ehhez a gép alján van egy okoscsatlakozó, ahogy a többi gépnél is. A 10,9 hüvelykes Liquid Retina kijelző IPS-technológiájú, a felbontás 2360 x 1640 képpont (264 ppi), támogatja a True Tone technológiát és az Apple szerint 500 nites fényereje van. Adott az Apple Pencil támogatás is, de csak az első generációs ceruzáé, ami ugye Lightningon keresztül tölt, de az meg nincs ebben az iPadben, mert USB-C csatlakozóra cserélték. Szerencsére a dobozban van egy Lightning - USB átalakító a külön megvásárolható ceruza párosításához és töltéséhez.

Az első generációs Apple Pencil támogatott, ami elég furcsa döntés.
Az első generációs Apple Pencil támogatott, ami elég furcsa döntés. (forrás: Apple) [+]

A csatlakozó natív DisplayPort kimenetként is funkcionál, ezen keresztül tölthető 20 wattal a beépített 28,6 wattórás akkumulátor. A csatlakozó a ház alján, vagyis ha fekvő tájolásban nézzük, akkor oldalán van, a rövidebb oldalon. Az ezüst, kék, rózsaszín és sárga színekben kapható új iPad 248,6 x 179.5 x 7 milliméteres, és 477 grammot nyom a Wi-Fi modell, 481 grammot a Wi-Fi + Cellular modell. Mivel a főgomb lekerült az eszközről, a felső gombba került át a Touch ID ujjlenyomat-leolvasó érzékelő.

Ez az első iPad, amit fekvő tájolásban történő használatra szán a cég.
Ez az első iPad, amit fekvő tájolásban történő használatra szán a cég. (forrás: Apple) [+]

A motorháztető alatt az Apple saját fejlesztésű A14 Bionic lapkája dolgozik 6 CPU maggal, 4 GPU maggal és 16 magos NE-vel. A táblagép hátulján 12 MP-es kamera van, f/1,8-as fényértékkel és akár 4K videófelvételi képességekkel. LED villanó viszont nincs, az csak az iPad Pro tulajdona. Van viszont sztereó hangszóró végre, fekvő tájolásban mindkét oldalról szól az alap iPad is úgy, mint az Air.

Adott a kétsávos (2,4 és 5 GHz) Wi-Fi 6 (802.11ax), van HT80-as MIMO-támogatás, illetve újabb verziószámra vált a Bluetooth is, 5.2-re. A Cellular modellek immáron támogatják az 5G-hálózatokat is, ehhez fizikai nanoSIM-et kell betenni az eszközbe vagy eSIM-et regisztrálni, utóbbi támogatott. Wi-Fi hálózaton az Apple tíz órányi folyamatos webböngészést vagy videólejátszást, mobilhálózaton kilenc órányit ígér.

Új Magic Keyboard Folio is van a tizedik generációs iPadhez, természetesen a billentyűzetet külön kell megvásárolni. De a 20 wattos fali adapter legalább alaptartozék a táblagép mellé.
Új Magic Keyboard Folio is van a tizedik generációs iPadhez, természetesen a billentyűzetet külön kell megvásárolni. De a 20 wattos fali adapter legalább alaptartozék a táblagép mellé. (forrás: Apple) [+]

Magyarországon megrendelhető az eszköz, október 26-tól kezdik el kiszállítani. Az induló tárhely maradt 64 GB, ezért 259 990 forintot (Wi-Fi) vagy 349 990 forintot (Wi-Fi + Cellular) kell kifizetni. Ha több tárhely kell, akkor opció még a 256 GB-os modell 349 990 forintért (Wi-Fi) vagy 5G-képesen 439 990 forintért. A kilencedik generációs iPad továbbra is a hivatalos kínálatában marad, viszont az ára előre ment, nem hátra, a 64 GB-os Wi-Fi modell 194 990 forintról indul.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés