Reagált a OnePlus a teljesítménymanipulációs vádakra

Múlt héten buktak le, most jött a hivatalos válasz a hardveres képességek komoly visszafogása kapcsán, hárítással.

Az AnandTech múlt héten publikálta cikkét a OnePlus 9 és a 9 Pro meglepő teljesítménymanipulációjáról, ami nem hagyományos értelemben vett benchmark csalás, mert a szokásos teljesítménytesztek nem kapnak a specifikációban jelöltnél több lóerőt. A Geekbench 5 például kihasználja a Snapdragon 888 2,84 GHz-es Cortex-X1, három 2,42 GHz-es Cortex-A78 és négy 1,8 GHz-es Cortex-A55 processzormagjában szereplő összes lóerőt, sőt: a legismertebb efféle tesztappok ugyanígy tesznek.

Teljesítménypontszám detektált és visszafojtott alkalmazással (Chrome), illetve maximális teljesítménnyel (Vivaldi)
Teljesítménypontszám detektált és visszafojtott alkalmazással (Chrome), illetve maximális teljesítménnyel (Vivaldi) (forrás: AnandTech)

Ehelyett a OnePlus rendszere nagyon sok másik, népszerű appot detektál, és alighanem a túlmelegedéstől és a túlzott fogyasztástól tartva a Chrome-tól kezdve a Google és saját OnePlus appokon át vagy visszafogja a Cortex-X1 mag őserejét, vagy csak a Cortex-A78 magokat használja, vagy egyiket se, és a Cortex-A55-ös egységekre hagyatkozik. Ez kiderül jó pár webes teljesítménytesztből, hiszen azok pontszáma attól függően változik, hogy az OxygenOS detektálja-e őket és csökkenti-e a számukra elérhető lóerőt.

Eltérő teljesítménykarakterisztika a szerint, hogy az OxygenOS detektált egy alkalmazást vagy nem
Eltérő teljesítménykarakterisztika a szerint, hogy az OxygenOS detektált egy alkalmazást vagy nem (forrás: AnandTech) [+]

A dolog érdekessége az, hogy egy nagy portál se érezte a mindennapi teljesítményt visszafogottnak, a vásárló ugyanakkor többek között a piac egyik legerősebb hardveres csomagjáért ruház be egy-egy méregdrága okostelefonra, és akkor elvárja, hogy minden lóerőt elérhessen. Erre találta ki félig elegáns megoldásként a Huawei pár éve a teljesítménymódot: tetszőleges ideig bekapcsolva tartva minden létező app és szolgáltatás elérheti a Kirin processzorok maximális lóerejét, de amúgy „normálisan optimalizálva” a teljesítményt a sebesség érzésre nem csökken, az üzemidő viszont valamennyit nő.

Az AnandTech ellenben úgy találta: a népszerű appokat detektáló és lassító trükköt megkerülve se csökkent jelentősen a OnePlus 9 Pro üzemideje, szóval ez a felhasználó számára nehezen észrevehető, viszont nem kommunikált megoldás igazából sok hűhó semmiért. A OnePlus blogbejegyzésben próbál magyarázatot adni a dologra, azzal érvelve, hogy a mobilok jóval több lóerőt kínálnak manapság, mint amire böngészés, a közösségi alkalmazások használata és visszafogottabb játékok során szükség van.


[+]

„A OnePlus 9 és a 9 Pro komolyabb játékok megnyitásakor maximálisan kihasználja a Snapdragon 888 erejét, beleértve a rendkívül nagy teljesítményű X1 processzormagot, úgyhogy lóerőből nem marad hiány. Ugyanakkor, honlapokat böngészve vagy a Twitter, Instagram bejegyzéseken végiggörgetve nincs szükség 3 GHz-en futó processzormagokra a gördülékeny működéshez, úgyhogy ezekben a helyzetekben a 9 és a 9 Pro visszafogja a magok frekvenciáját, ezzel együtt pedig a fogyasztást és a hőtermelést, így garantálva a kiegyensúlyozott teljesítményt hosszútávon.”


[+]

Ez után a gyártó felsorol jó pár appot, amelyet „optimalizálnak”, szerintük a felhasználó élmény észrevehető romlása nélkül. Az AndroidAuthority ugyanakkor rámutat: talán nem is az efféle takarékoskodással van a gond, hanem azzal, hogy a dolgot és a Snapdragon 888 teljesítményének szisztematikus visszafojtását a gyártó eddig teljesen elhallgatta, miközben a csúcslapka és komoly tudása a két telefon talán legfőbb vonzereje. Ha pedig nincs szükség ekkora teljesítményre, akkor tavalyi lapka is kerülhetett volna beléjük, csak akkor ki venné meg a OnePlus 9 Prót közel négyszázezerért?

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés