Keresés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • freelanced

    addikt

    válasz Graphics #1 üzenetére

    Köszönöm a visszajelzést, majd átgondolom hova mit lehetne elhelyezni, aztán bővitem utólag. :K

    Dr. Akula

    Az sem elhanyagolható tényező. :D

    [ Szerkesztve ]

    Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

  • freelanced

    addikt

    válasz Komplikato #11 üzenetére

    A wok gyűrűkkel lehet azért kisérletezni, csak kérdéses, hogy a te főzőlapodon levő rácsokhoz, hogy illeszkedik.

    Wok Store Wok Ring - Stainless Steel - The Wok Store Australia
    Amazon.com: W10216179 Wok Ring, Replacement Parts Wok Support Ring for Gas  Stove GE, Whirlpool, Kitchenaid, Kenmore, Jenn Air, Bosch, Samsung Etc Gas  Range Parts Cast Iron Wok Stand Rack Set Cookware Accessories :Wok-Ring - American Range

    Én nem próbáltam őket, de ahogy hallottam vegyes, hogy épp az adott embernek beválik vagy nem.

    Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

  • freelanced

    addikt

    válasz Teasüti #31 üzenetére

    Szoktál savas dolgokat csinálni benne? Ecet, paradicsomszósz és hasonlók?

    Attól is függ gondolom mi mennyire ég le, meg mennyi olajat használsz, ha konkrétan rásül a kaja az akár viheti magával a bevont egy részét, vagy ha nem jön le rendesen a rásült étel az is gond lehet.

    Alapból én kevésbé ajánlom az olivát, meg úgy a leirások se nagyon szokták, mindenkinek meg van a maga álláspontja, hogy miért nem, de ami leginkább szembetűnő az az ára, bár tény, hogy azért akkora mennyiségeket nem használsz el. Mindenesetre vannak azért olcsóbb alternativák, de nyilván ez oliva olaj függő is.

    Egyébként ennek a matt résznek több oka is lehet. Az egész bemattul, vagy csak egy rész? Az sem elképzelhetetlen, hogy vagy leszeded valahogy a bevonatot, vagy egyszerűen túl nagy hőt kap és amiatt jön le. Hogyan szoktad előmelegiteni?

    Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

  • freelanced

    addikt

    válasz proci985 #43 üzenetére

    Teasüti

    Nekem van egyébként egy Lodge Cast Iron serpenyőm, nem volt vele ilyen gondom. Egyedül a savas dolgok kezdték ki, ott láthatóan lejött utána a bevonat ahol érte. Elvileg ha több éves réteg van rajta nem kellene hogy gond legyen bár alapvetően nem ajánlják. Húsoknál nem tapasztaltam ilyesmit amit irsz. Bevonatból alapból 3-4-et tettem rá, szóval lehet, hogy megéri leszedni az egészet és feltenni rá 2-3 réteget, utána nem kellene, hogy gond legyen vele. Ami még feltűnt, mint irtam, a magas hőfokra tud háklis lenni, ha üresen melegiti sokáig az ember és nem egyenletesen melegszik fel, ki tud mattulni egy ponton, de vélhetően ott elveszti a bevonatot. Ha jól rémlik egy adott hőfok után a polimerizált bevonat sem állja meg a helyét.

    Én egyedül searingre használtam a cast iron serpenyőm egyébként, sok más dologra most nemesacél van, meglepően jól tud működni, még tojást is lehet benne sütni ha megfelelő a hőfok. (Ez nagyon fontos, különben letapad). De például egy sima darálthús vagy hasonló étel elkészitése egyáltalán nem problémás abban sem. Szóval alapvetően érdemes felhasználási területenként váltogatni, hogy melyikre milyen edényt használt az ember. Ha nagyon kényelmesek akarunk lenni, tojásra meg nagyon ragadós dolgokra, a teflon a legegyszerűbb. De hallani azokról a több éves öntöttvas serpenyőkről ahol olyan jó a bevonat, hogy a tojás is simán elkészül.

    Alapvetően vajjal én is ritkán készitek bármit ebben a formában, szimplán azért amit a többiek is irtak. Alapvetően már ilyen 150-200 foknál simán megég a vaj, ezt könnyű elérni, főleg öntöttvas serpenyőnél. Emiatt már csak kényelemből is egyszerűbb valamilyen magas hőfokot toleráló olajban sütni és utólag adni hozzá a vajat, izében is vélhetően finomabb lesz úgy. Egyébként hasznos tud lenni egy hőmérő ilyen szempontból amivel mérhető a felületi hőmérséklet, ha más nem kiváncsiságból.

    Ha jól rémlik a ghinek valahol 250 fok körül van az a pont ahol füstölni kezd, szóval elég magas hőmérsékletet tolerál. Egyébként a vaj iz szerintem nem szűnik meg teljesen, kicsit magvasabb jellege lesz, kicsit más, de nem egy teljesen neutrális izt kapunk, szóval szerintem jó kompromisszum lehet ilyenre, jó ajánlás a többiek részéről. :K Ráadásul aki esetleg laktózérzékeny annak is segitség lehet, mert az elkészitési procedúra miatt lényegesen minimalizálódik.

    [ Szerkesztve ]

    Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

  • freelanced

    addikt

    válasz d@vee #52 üzenetére

    Köszi a visszajelzést, meg a kedves szavakat, örülök ha tetszett. Alapvetően azt éreztem hogy sok az egybefüggő szöveg, de lehet, hogy pár kép feldobná, lehet, hogy bővitem a jövőben. Ezért is lett ennyi felé tördelve, de majd elgondolkodom egy kis módositáson, értékelem a véleményt :K

    Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

  • freelanced

    addikt

    válasz Dyingsoul #60 üzenetére

    Egyébként csak fél szemmel volt időm ránézni, de ha szeretnél egy edényt ami jól haszálható több szempontból is, és időtálló, egy alap darabnak szerintem beszereznék egy jó minőségű nemesacél serpenyőt, megfelelő méretben. Ha megfelelőt veszel akkor időtálló (gyenge pontjai szoktak lenni ha az alja nem egy darabból van (nekem mindnél előbb utóbb elkezdett elengedni és bement a viz, csak a gond volt vele), illetve ha a nyél rögzitése nem megfelelő, nem cserélhető, javitható. Azt leszámitva szerintem jól használhatók több dologra is a nemesacél serpenyők, nincs mit lekaparni róla, nincs bevonat, bármivel moshatod kb. nem kényes, ha villával nyúlsz bele sincs semmi, ráadásul ki tudod használni, hogy nem tapadásmentes (viszont megfelelő hőfokon egész jó eredményeket produkál ilyen téren is). Szóval alapvetően én azt mondom, hogy amig öntöttvas és wok terén nem dőlt el mit is szeretnél, addig nemesacél területen érdemes lehet nézelődni. Régen lett volna az Ikeában is olyan amit ajánlottam volna, de valamiért megszűntették, szóval marad a keresgélés. :K

    A másik ami hasznos lehet és kevesebb karbantartás igényel, az egy öntöttvas, de bevonatos lábas, szerintem az is kicsit olyan alap darab amivel rengeteg étel elkészithető, működik sütőben, kenyeret is készithetsz benne, szóval meglehetősen hasznos, és ha vigyázol rá azért időtálló, a bevonat miatt olajozni nem kell, szóval alapvetően szintén egy jó vétel tud lenni, komolyabb idő és energiabefektetés nélkül.

    A teflon témát illetően meg úgy általánosságban, noha nekem sem a kedvencem feltétlenül azt gondolom meg tud lenni a maga helye, ahogy valaki irta is, amig nem sérült a bevonat és nem lépjük túl a maximális hőfokot, nem feltétlenül jelent gondot. Nekem is a legnagyobb bajom az volt vele, hogy nem időtálló, pár évente lejön a bevonat igy is, úgy is és újat kell venni. De cserébe ha olajmentesen akar valaki késziteni valamit, netán nagyon tapadós ételről van szó, nem egy rossz választás, meg lehet a haszna, de napi szinten, főleg a gyors elhasználódás miatt, nem feltétlenül erre támaszkodnék én sem.

    Illetve a cikk kapcsán a visszajelzésedre reagálva, alapvetően egy bemutatót akartam a termékről, ez volt az eredeti ötlet, csak azt éreztem, hogy mindenféle kontextus nélkül bedobni nem biztos, hogy a legjobb ötlet, sokan kevésbé foglalkoznak a témával, de ettől függetlenül még lehetnek érdeklődők, szóval gondoltam jobb kicsit megalapozni. Tény, a tördelésen lehet javitani, alapvetően vagy az elejét kéne összébb húzni, vagy a wokról készült részt jobban darabolni. Szóval van igazság a meglátásodban, inkább a wok köré épült végül az informativ, általános rész, hogy ne csak egy sima, kissé száraz bemutató legyen egy termékről, illetve, hogy az érdeklődők számára is nyújtson valamit, akár hozzáértés, előzetes ismeret nélkül.

    [ Szerkesztve ]

    Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

  • freelanced

    addikt

    válasz philoxenia #90 üzenetére

    Egyébként lehet tojást sütni gond nélkül a rozsdamentesben megfelelő technikával, de az én álláspontom szerint túl macera egy jó elszivó nélkül. De próbáltam, megsült, nem tapadt le, nem volt gond.

    Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

  • freelanced

    addikt

    válasz philoxenia #94 üzenetére

    Nos ezt meg tudom érteni, érdemes ennek utánaolvasni, kipróbálni: link

    Az angol wiki egyébként több infót tartalmaz, a lényeg, hogy ha elég meleg a serpenyő és úgy kerül be a tojás meg az olaj, akkor lényegében nem is ére a serpenyőhöz amit főzöl benne. Persze ha hideg tojás kerül bele akkor könnyen visszahűlhet a serpenyő mennyiségtől függően, a titok abban rejlik, hogy az ember tartani tudja az adott hőmérsékletet vagy sem.

    Alapvetően én rántottát csináltam igy, és azért valamennyi olajat használtam, szóval teljesen natúran nem próbáltam, de elvben olyan ételnél, mint a tojás akár működhet is.

    Illetve egyébként van egy-két másik tényező is ami segit ha elég meleg a serpenyő, abban, hogy ne tapadjon le.

    De tény, ha tojást kell sütni, nem a nemesacélra esne a választásom feltétlenül nekem sem, csak azért küldöm, be, hogy aki nem tudná és csak ebben akar sütni vagy ez áll rendelkezésre, akkor igy sokat lehet javitani a végeredményen.

    Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

  • freelanced

    addikt

    válasz Döglött Róka #110 üzenetére

    Köszönöm a visszajelzést, észben tartom a jövőben ;)

    AxBattler

    Köszi az érdeklődést, olvasást.

    Nos én azon használom, tűzhely függő, nem állitom, hogy a legstabilabb, de használható, és a rácsoktól függően tud ez jobb is lenni.

    Soká

    Köszönöm a visszajelzést. Nos alapvetően, én azt mondom mindenki döntse el maga, hogy mire költi a pénzt, vagy, hogy megér-e neki ennyit egy termék. Csak példaképp, de egy-egy telefontokra is el lehet költeni már 10-15-20 ezret, és öt évnél tovább az nem tart, és akkor sokat mondok. Szóval számomra, egy termék ami kitart hosszú éveken keresztül ha vigyázok rá, nem annyira elrugaszkodott ennyiért, de nem állitom, érdemes megnézni az alternativákat. Illetve ha van olcsóbb, hasonló anyagokból, akkor rendben, de amiket én találtam vagy más anyagból voltak, vegy nem olyan volt a kialakitásuk. Nem célom eladni senkinek, nekem bevált, megtetszett, a cikk mintegy opcióként kinálja fel és hivja fel az ember figyelmét, ha netán elkerülte volna ez a modell. Egyébként ha jól rémlik a cikk kitér arra, hogy a kézzel kalapálás sem mindig azt jelenti, hogy valaki kis kalapáccsal odamegy, de ettől függetlenül ha géppel de felügyelet mellett csinálják, az is jobb, mintha egy kész lemezből lenne. Maga a kalapálás vs. egy sima egyszerű lemez itt a fontos elem szerintem.

    Illetve nem konkrétan ezzel kapcsolatos, de van egy kicsit drágább, jobb minőségű acél lábasom, ami évek óta megbizhatóan üzemel, és azóta volt X darab gyengébb minőségű, olcsóbb modell is, melyek lassan de biztosan széthullottak ahogy telt az idő. Nyilván mivel a wok esetén nincs több év tapasztalatom a dologgal, nincs olyan régóta nálam, sok esetben némelyik alsó kategóriás terméket évente veheti újra az ember, azt pedig több szempontból sem tudom jó szivvel támogatni.

    Ettől függetlenül köszönöm, hogy megosztod a véleményed és az ajánlásod, legalább ez is bőviti a rendelkezésre álló infókat. Számomra nem működne egy öntöttvas wok, főleg nem ilyen vastag, egyszerűen túl nehéz, órmótlan, nem lehetne kézzel mozgatni könnyen, dobálni benne az ételt. Pont az tetszik a szénacélban, ettől a serpenyőtől függetlenül, hogy vékonyabb, könnyebb mint az öntöttvas, de ennek ellenére jól tartja a hőt. Egyébként a wok esetén pont szempont az is, hogy az adott részek milyen gyorsan tudnak lehűlni.

    Az IKEA sajnos már csak teflonos wokot kinál ahogy néztem, de elérhető egy két olcsóbb alternativa itthon, én örülök leginkább ha valaki kipróbálja ezeket és ir róla, szerintem az a legjobb ha vannak alternativák és meg lehet ismerni több terméket is, ártól függetlenül. Szóval én mindenképp biztatok mindenkit, ha vásárol, vagy épp van a birtokában olcsóbb, netán drágább modell, mindenképp irja meg a tapasztalatait, ezért van a fórum rész, tárgyaljuk ki, kinek mi vált be, szerintem a te öntöttvas serpenyőd, és a véleményed megfér az enyém mellett, nincs ebből gond ;) :N .

    [ Szerkesztve ]

    Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

Új hozzászólás Aktív témák