Meater 2 Plus - medium rare

Második generációhoz érkezett a Meater okoshústűje – megnéztük, mi sül ki belőle.

Beüzemelés, használat

A használat pofonegyszerű: appot telepít, Meater blokkot párosít, tűt a húsba beszúr, az angol nyelvű menüből az ételfajtát és a célhőmérséklet választ és mehet a sütés – hasznos tipp: az ételt mindig előmelegített sütőbe vagy felületre tegyük. Nem kell nekünk kitalálni az ideális hőmérsékleteket: segít az app a megfelelő állag, szín és szaftosság kiválasztásában rengeteg hús- és halféle, illetve azok részei esetében. Aztán végigvezet a sütés folyamatán a külső-belső hőmérsékletek kijelzésével, valamint mobilos értesítésekkel, előrejelezve, várhatóan mikor kell a húst leemelni a hőforrásról, és mennyi ideig kell türelmesen pihentetni a felvágás előtt.


[+]

Előny a szimpla húshőmérőkkel szemben, hogy a Meater belekalkulálja a maghőmérséklet emelkedését a hőről való levétel után, hiszen ilyenkor a forró kéreg még melegíti pár fokot a belsőt, és könnyedén medium well lehet a medium rare steakből. A pihentetés pedig azért fontos, hogy a szaftok kicsit megdermedve szépen kitöltsék a hús belső szerkezetét, hogy felvágás után igazán omlós, dzsúszos legyen minden falat. Ne ijedjünk meg a „véresre” való sütéstől: a medium rare biztonságosan fogyasztható állag a marhánál (AliceWake-kel remek ár/érték arányú ausztrál wagyu marhanyakat sütöttünk), és a jó forrásból származó mangalica tarja is nyugodtan lehet rózsaszínes (ez a Lehel Piacról szoktam beszerezni), hiszen ez az egyik legfinomabb magyar húsétel.


[+]

Évek óta használok Meatert, és a tű nem kényes darab: bírja a rozsdamentes acél a hideget, a meleget és a mosogatást, persze a fadobozt ne áztassuk el, és ne is helyezzük a sütőbe vagy a grillrácsra. A tű 5 mm vékonyan nagy lyukat nem hagy a húsban, és ahogy jeleztem: a maghőmérséklet szempontjából érzékeny halfélét, pékárut és vegán falatokat szintén sütni lehet vele, ezek hőmérsékleti görbéjét, illetve sütési statisztikáit is menthetjük és megoszthatjuk. Ugyanígy a kommunától receptek és tippek is beszerezhetők, szóval jó a szoftveres és a közösségi háttér.


[+]

WiFi-s eszközt, mondjuk telefont közbeiktatva pedig akár a világ másik végéről is követhetjük a sütést a Meater Cloudnak köszönhetően, csak hát lemaradunk a sütés és a falatozás élményéről. Ha fogytán van a tű energiája, a doboz LED-je pirosan jelez, hogy helyezzük vissza – öt perc töltés kétórás sütésre elegendő energiát, 30 perc pedig 24 órányi naftát pakol bele. Az AAA elemet tapasztalataim szerint elég évente cserélni.


[+]

Hosszabb hatótávval és nyílt láng feletti használattal a Meater 2 Plus valóban előrelépett, persze nem hibátlan termék. Továbbra is közel kell tenni a dobozt a tűhöz, melynek kilógó vége még mindig túl éles, így az alufóliát, a sütőzsákot vagy a sous vide fóliát könnyen kivágja – igazán lekerekíthették volna. 130 euró pedig egy kicsit húzós, ha valaki nem csinál rendszert az efféle sütögetésből – ha viszont csinál, akkor kényelmesebb és praktikusabb céleszközt nem talál a hajszálpontos hőmérsékletkontrollra.

Meater 2 Plus

Bone123

A Meater 2 Plust a gyártó nyomta a kezünkbe a CES-en és itt lehet megvásárolni

Előzmények

Hirdetés