Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    Hétvégén teszteltük a Meater 2 plust baráti körrel.

    Kb -1 fok van kint, tegnap havazott is. Brikettes (hordó) grillt használtunk két nap két kb 2.1 kilós marha bélszínt egyetlen szeletben kisütni: Egy ekkora hús normál esetben 20 fokban is kihívás, ilyen hidegben pedig magában a grill szintentartása sem egyszerű, nehezítésképpen pedig nem a megszokott brikettet használtuk (még nincs szezon).

    A Meater 2 kb azt csinálta, amit kellett: A tű a hús legvastagabb részén, az öt belső mérőpont pedig segített azt mutatni, hogy mi van középen, de mi történik körben is a hússal, míg a hatodik szenzor szuper volt monitorozni az ambient tempet. Normál esetben ezt ekkora húsnál három hőmérővel közelíteni lehet.

    Bónuszként nem kell közvetlenül végig a grill mellett állni, a dokkoló remekül kommunikál az appal, és riaszt, ha le kell venni a húst (egyébként meg a gráf). Ellenőriztük a belső hőfokokat és a hús cooldown periódusát, is, a grafikonok alapján stimmelt.

    Végeredményben ez is csak egy eszköz: Első kör jó lett, második viszont jó közelítéssel az egyik legjobban sikerült marha amit sütöttünk, igaz az alapanyag tényleg elsőrangú volt. Az app szuper, gyakorlatilag decision support és monitoring systemként tökéletesen működött, meglepően egyszerűen.

    Baráti körben, mint kiderült, rajtam kívül még ketten szemeztek vele. Ahogy néztem mindkettejüknek meggyőző volt a teljesítmény.

    Elég speciális cucc, de amit ígér, azt maximálisan hozza.

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • bteebi

    veterán

    válasz proci985 #101 üzenetére

    Hasznos infó, köszi! :R 1-2 év múlva, ha már lesz hol használni, lehet hogy én is beszerzek egyet. :DDD

    Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

  • Szemjuel

    tag

    válasz ROBOTER #99 üzenetére

    igazából a marhahúsnál nem azért nézzük a hőfokot, hogy ne fossuk ki a belünket. Normális forrásból származó marhát úgy zabálsz ahogy akarsz. Igazából ez a sertésre is igaz, csak annak elég más a hússzerkezete, és max a szűzet szoktuk rozéra sütni, a többi része nem igazán fogyasztható könynen.
    A szárnyasok nagyrésze valószínűleg nem okozna törést a bélrendszerednek, de kifejezetten nem is finom nyersen, romlékonyabb mint a vörös húsok (más nedvességtartalom, salmonella stb). Persze ha kétpofára zabálnád a nyers csirkemellet akkor a szokásos többszöröse lenne benned pl a salmonella ami ellen fosással szokás védekezni. Szóval egyáltalán nem ajánlott.
    A vadakat pedig értelemszerűen azért KELL rendesen hőkezelni, mert nem ismerjük az előéletét, nem tudod evett össze-vissza. :C

  • ROBOTER

    addikt

    válasz Szemjuel #103 üzenetére

    Ezzel tökéletesen tisztában vagyok, csak akkor fusd át az utolsó 50 hozzászólást, hogy mi a vita tárgya. Azon csodálkoztam, hogy a prionok még nem kerültek elő. Vagy már azok, is?

  • Szemjuel

    tag

    válasz proci985 #101 üzenetére

    szuper, örülök, hogy az éles tesztet is teljesítette!
    Nekem is megjött, már megrendeltem hozzá az egyben bordát. van finom gyümölcssös faszenem, könnyed 110-120 fok között tervezem készre sütni. :R

  • tothl

    addikt

    Sziasztok!

    Nekem is csigázza az érdeklődésemet a termék, szívesen olvasok bármilyen észrevételt a tulajoktól...
    Nekem van időm és kedvem is a tűzhely mellett állni, de a steak nekem mindig is egy misztikum volt, mindenféle módszerrel sikerült már szuper minőséget is összehoznom és bizony cipőtalpat is. Egy dolgot nem sikerült megtalálnom, a konzisztenciát.
    Egyedül az válik be minden alkalommal, ha a pizzakemencét használom.
    Szóval én vevő vagyok az új dolgokra, ha annak az a vége, hogy többször lesz jobb a sült hús, mint kevésbé jól sikerült.

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz tothl #106 üzenetére

    Nekem a konzisztencia miatt lett ez véve. Általában steaket legalább 6-8 főre szoktam főzni

    Az első "jó" értékhez pedig tényleg vedd hozzá, hogy a körülmények miatt az is minimum szuper volt, a korábbi hóesés miatt a grill eléggé hektikusan viselkedett. Tetejében első alkalommal újra kellett tanulnom, hogy mennyire bízhatok a hőmérőben és hogy működnek a szenzorjai (sokkal jobban, mint számítottam). A második alkalom jobb lett, mint amire számítottam.

    Szemjuel: Na, kíváncsi leszek hogy megy. Itt kb 60-63 perc volt a sütési idő (ld szuboptimális körülmények), ahogy nézem, ott ez hosszabb lesz.

    bteebi: Jaja, privát grillel egyszerűbb az élet :B, de egyébként asztali grillel, air fryerrel és dutch ovennel is biztosan működik.

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    update: próbáltuk fél oldal lazaccal (2 kilós norvég, extravastag és kifejezetten nagy)

    kb féloptimális körülmények mellett: szén grill + hordó (Weber brikettekkel), 12 fok, nehezítésként 2 kilós norvég féloldalas lazac egyben: utóbbi valamennyire "látványpékség"*, valamennyire tesztelni a határokat. gyakorlatilag a lazac némi mozgatás nekiállt ereszteni, ami olajtól a brikett lágra kapott: a Meater2+ túlélte, pedig egy ponton a grill saját hőmérője 350C+ig ment, a Meater2+ pedig hiába volt betolva a lazacba, azért gyakorlatilag direkt tüzet kapott pár percig.

    ezt most well done szintig sütöttük, a közepe olajos maradt úgy is, hogy a külseje egyértelműen jól át lett sütve. a lazac bőre alul pár ponton szénné sült a lángoktól (máshol maradt ehető), de ez annyira nem meglepő. viszont a teljes 2kg darabot le tudtuk egyben venni: ha valaha grilleztél szénen egész oldalas lazacot hidegben széngrillen, akkor pontosan tudod, hogy ez mennyire hatalmas szó.

    gyakorlatilag ezen a ponton kijelenthetjük, hogy ez egy drága eszkoz, ami pontosan azt tudja, amiért az ember fizet. a V1(+)nál a hátrányok miatt nem mondtam volna, hogy megéri váltani a szokásos 10-15 euros hőmérőkről, a V2+ viszont kompromisszumok nélkül teljesíti, amit az ember elvár.

    *egyben a féloldalas két kilós lazac hatalmas, és az eltérő vastagság miatt iszonyatos macera amit régebben normál esetben két hőmérővel szoktam megoldani a halban, plusz egy harmadikkal ambient tempet nézni. az asztalon felvágni egyben gyönyörű.

    [ Szerkesztve ]

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • Szemjuel

    tag

    válasz proci985 #107 üzenetére

    el is felejtettem ide megírni. szóval sikerült beszerzni 7 kg csontos ribeye-t egyben, de aztán a mennyiség miatt feleztem :D
    mindenféle extra előkészület nélkül előző este rákerült egy alap rub. A tűt csonttól 3 centire szúrtam párhuzamosan a gerinccel, fekete jelzésig, így kb a vége a hús közepén volt. Kamadoban készült, 1 órán át melegítettem előtte a sütőt, hogy ne szívja ki belőle a hőt egyből ( de 52es kamado, azért ennél nagyobb dolog is került már bele :D), és az induló 150 fok körüli hőt 120-130 közé vettem vissza kb 1 óra alatt. Összesen 3 órán keresztül sült, és kb 1 órán át pihent. Tökéletes médium husi lett belőle, 2 centis szeletekként "fejtettem le" a csontról, fűszervajjal és sültkrumplival tálalva :)
    A pihentetésre kitérnék egy kicsit, mert én korábban teljesen máshogy csináltam:
    A Meater szoftvere jelzi mikor vedd le a direkt hőt és rakd pihentetni a husit. Ez akár 10 fokkal is (porchettánál ennyi volt) alacsonyabb lehet mint a célhő. Pontosan prediktálja a pihentetés végét is, és elképesztő húsköltemények sikerülnek a segítségével.

    Azóta már készült húsvéti sonka, tépett hús kamadoban indítva és dutch oven-ben végezve etc., mindig hibátlanul tette a dolgát. Ami kicsit fáj, az a WIFI hiánya, mert homeoffice-ban dolgozok, és a sütő messszebb van. De végül kitaláltam, hogy a telefon ott hagyom a környéken, és az órára telepítve van az app, így felhőn keresztül látom ;]

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz Szemjuel #109 üzenetére

    koszi :R jo latni, hogy meg vagy elegedve!

    a meater2 plusnal a wifi vevo a fa bolcsojeben van. annak kozel kell lennie a tuhoz (valamennyire), de egyebkent kb a haz masik vegeben, ket betonfal mogott is tokeletesen adta a jelet.

    kozben en marhabelszint teszteltem vele air fryerben (!) is, tokeletes lett, igaz kb elment egy ora, mire megsult, igaz le kellett vennem kb kijelzett 160 (ambient 130) fokra, mert egyebkent tartottam tole, hogy elporkolom. mara is bent 800g a hutoben, azt valoszinuleg dutch ovenben fogom kisutni.

    [ Szerkesztve ]

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

  • Szemjuel

    tag

    válasz proci985 #110 üzenetére

    az a baj, hogy nem wifi, hanem bluetooth 5.0 :)18 méter van a sütő és köztem, 4 főfal és egy sbs hűtőszekrény :D esélytelen szegény. De így megoldott. Ha nem lenne órám akkor pedig bevetnék egy régi telefont csak arra, hogy ezt kezelje és felhőn át bárhonnan látom.

Új hozzászólás Aktív témák