Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tuzpenge

    őstag

    Sziasztok!
    Hosszú tépelődés után én is szeretnék belevágni egy napelem rendszer telepítésbe.
    Jelenleg 12.000 Ft a havi villanyszámlám, viszont szeretném ha a telepítés után a fűtés jó nagy része is elektromos panelekkel lenne megoldva, és szinte nullszaldósan, tehát ne sokat kelljen az émásznak fizetni az éves elszámoláskor. A ház fűtéséhez a számításaim szerint 2 db 2,5 kW-os, 3 db 1,5 kW-os és 1 db 1 kW-os panel kell. Nyilván sok tényezőtől függ hogy mekkora rendszer kell mert jelenleg nem tudom hogy mennyi villamos energia fog majd kelleni a fűtéshez (ez egy nagy kérdés). A gázfogyasztásunk egy szezonban 1400 m3 körüli de egy ősrégi (30+ éves) thermotéka kazánnal. Fűtést mindenképpen kell korszerűsítenem, és ha már napelemekben gondolkozom ezért szeretném ezt is megoldani ezzel a rendszerrel. Olvastam az összefoglalót, számoltam sokat, de lehet hogy rosszul :).
    1. Becsatolok egy kapott ajánlatot, ha van időtök nézzétek már meg hogy ez milyennek számít és hogy jó e? Értem ezalatt hogy elég e hozzá a megadott 6kW-os inverter, mert 2 másik ajánlatban ugyan ilyen / hasonló éves hozamhoz 8-as invertert építettek be.
    2. Valamint mi a véleményetek a JA solar, a longi solar, q-cells panelekről, illetve minden ajánlatadó vagy a SE, vagy a Fronius vagy a SAJ invertereket ajánlja (ezek a jók)?
    3. Illetve hogy nekem szerintetek melyik napelem típust kellene választani (poly, vagy mono), déli tájolás és 45 fokos dőlésszög esetén, ahol van egy kémény ami árnyékot vet (ez nyilván vándorol)? Az összefoglaló alapján a poly lenne a javasolt, de ott meg az élettartam és a hatásfok is kevesebb mint a mono esetén, szóval nem tudom...Ördögtől való lenne mono kristályosat feltetetni? Mi lenne a hátrányom belőle?
    Bocsánat ha hosszúra sikerült és köszönöm ha válaszoltok (biztos lesz még kérdésem).Ja és a kép az ajánlatról:

    ˣ

Új hozzászólás Aktív témák