Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mike1334

    veterán

    válasz Def26 #14018 üzenetére

    1. Ptk. 6:140. § [Elállás, felmondás]

    (1) Ha a szerződésszegés következtében a jogosultnak a szerződés teljesítéséhez fűződő érdeke megszűnt, elállhat a szerződéstől, vagy ha a szerződéskötés előtt fennállt helyzetet természetben nem lehet visszaállítani, felmondhatja azt, ha e törvény eltérően nem rendelkezik.

    Határidőt nem tartotta be ---> szerződésszegés
    Jelentős időmúlás, többszöri tologatás ---> szerződés teljesítéshez fűződő érdeked megszűnt

    Mondjuk a tologatásról jó lett volna vmi papír is, ha van (azt nem írtad, hogy mindig le volt-e papírozva, de mondjuk ez annyira nem fontos, csak jó ha van).

    Az, hogy az ő érdekkörében bekövetkező események miatt (betegség, munkaerőhiány) nem tud teljesíteni, az szomorú, csak mindegy jelen szempontból, az ő felelőssége.

    2. Ezen túlmenően:

    6:142. § [Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért]

    Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a szerződésszegést ellenőrzési körén kívül eső, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülmény okozta, és nem volt elvárható, hogy a körülményt elkerülje vagy a kárt elhárítsa.

    Lásd előző pont, nem mentesül a kártérítés megfizetése alól.

    3. Ja és a pénz visszakéréséhez előbb fel kell mondani a szerződést, vagy - mivel még nem történt teljesítés - inkább el kell állni tőle (de csúnya ez így leírva...) , aztán jöhet a fiz. meghagy közjegyzőnél.

    Szerződésben volt valami lényeges erre vonatkozóan? (Teljesítési határidő, kötbér, az előleggel mi újság, stb.)

    ...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!

Új hozzászólás Aktív témák